Historisk arkiv

Svar på spm. 1103 fra stortingsrepresentant Bredvold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Grensehandel

Jeg viser til brev av 22. mars 2012 fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Per Roar Bredvold:

”En ny rapport viser at nordmenn handler enda mer i Sverige og at dette dermed gir enda større utfordringer til det norske næringslivet langs grensen som f eks i Hedemark. Hva vil statsråden bidra med for å hjelpe det norske næringslivet i konkurranse mot Sverige?

Begrunnelse:
I tidligere svar på spørsmål i spørretimen fra undertegnede til Finansministeren ang grensehandel og tap av norske arbeidsplasser synes det ikke som om Finansministeren hadde en forholdsvis liten interesse av skjevfordelingen mellom Norge og Sverige i svensk favør.”

Svar:
Ifølge Statistisk sentralbyrås (SSB) grensehandelsundersøkelse handlet nordmenn for 11,5 mrd. kroner på dagsturer til utlandet i 2011. Dette er en økning på 9 pst. fra 2010. Tallene er basert på en utvalgsundersøkelse, og SSB påpeker at usikkerheten rundt kvartalstall er betydelig.

Grensehandelen mellom Norge og Sverige påvirkes i første rekke av prisforskjeller og av forskjeller i vareutvalg. Det relative prisnivået mellom Norge og Sverige påvirkes blant annet av det generelle lønns- og kostnadsnivået i landet, av ulikheter i skatter og avgifter, av tollvernet på landbruksprodukter og av endringer i valutakurser. Avgiftene på typiske grensehandelsvarer som alkohol og tobakk skal bidra til redusert forbruk av helseskadelige varer og i tillegg sikre statlige inntekter. Samtidig må ikke avgiftsnivået bli så høyt at negative og utilsiktede virkninger på illegalt forbruk og grensehandel blir for store.

Regjeringen legger vekt på å føre en økonomisk politikk som understøtter en fortsatt balansert utvikling i norsk økonomi. Det er viktig for norsk næringsliv.

 

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen