Historisk arkiv

Svar på spm. 29, 30, 32, 68, 75 og 76 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Husbanken

Spørsmål 29:
Husbanken har fått 10 mrd. kroner mer i egenkapital. Hvor mye har Husbankens låneportefølje økt med som følge av dette? Hvordan påvirker dette presset i norsk økonomi?

Spørsmål 30:
Hva er Husbankens totale låneportefølje?

Spørsmål 32:
Hvor mange har lån på ulike støtteordninger i Husbanken i dag? Hvor mange har bostøtte? Hva er gjennomsnittlig lån de med låneordninger i Husbanken har?

Svar:
Det vises til Husbankens hjemmeside der det bl.a. er lagt ut informasjon om de ulike låne- og støtteordningene i banken, herunder tabeller i Husbankens årsrapport for 2012 og Husbankens løpende månedsstatistikk. Se for øvrig svar på spørsmål 658 fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon av 23. okt. 2012

Spørsmål 68:
Regjeringen skriver i Perspektivmeldingen (Avsn. 2.3): «Føderale myndigheter i USA bidro fra midten av 1990-tallet til utviklingen ved å ta initiativ til at det ble gitt boliglån til grupper med lav kredittverdighet.» Hva er likhetene mellom dette og Husbankens virksomhet i dag?

Svar:
For en nærmere beskrivelse av Husbankens virksomhet se bl.a. tildelingsbrev for 2013 fra Kommunal- og regionaldepartementet til Husbanken. Tildelingsbrevet er tilgjengelig på Husbankens hjemmeside.

Spørsmål 75:
Det er viktig at folk flest lærer å ha god orden på sin økonomi. En del av dette er utviklingen av stabile, gode bankforbindelser. I dag splittes mange mellom lån fra Husbanken, Lånekassen, kredittkortselskap og sin lokale bank. For å utvikle bedre forhold bank – låntaker kan man tenke seg en ordning der private banker låner ut pengene, mens Husbanken stiller garanti under samme kriterier som Startlån og Grunnlån i dag. Hvilke problematiske sider ser regjeringen ved dette?

Svar:
Det vises til svar på spørsmål 773 fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon av 09. nov. 2012.

Spørsmål 76:
I svar på budsjettspørsmål 658 fra FrP skrev regjeringen «Det er grunn til å anta at økningen av lånerammen til Husbanken vil gi økte utlån fra Husbanken, men også at disse i betydelig grad vil erstatte boliglån fra andre kilder». Hvorfor er det nødvendig for folk å låne penger fra Husbanken dersom de kunne fått lån fra andre kilder, og blir den enkelte låntakers evne til å betjene et lån bedre av at man får lånet fra Husbanken fremfor «andre kilder»?

Svar:
Det er viktig at husholdningene ikke tar opp høyere lån enn de kan betjene. De må også ta høyde for at renten vil bli satt opp fra dagens lave nivå. Bankene har også et ansvar i å følge opp dette. Se for øvrig svar på spørsmål 75 til Meld. St Perspektivmeldingen 2013 fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen