Historisk arkiv

Svar på spm. 34 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Befolkningsframskriving

Jeg viser til brev av 19. februar 2013 fra Stortingets finanskomité ved Fremskrittspartiets fraksjon med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse:

”I perspektivmeldingen forutsetter regjeringen at befolkningen vokser i tråd med mellomalternativet i SSBs befolkningsframskriving. Fremskrivingen forutsetter fallende nettoinnvandring og fallende fruktbarhetstall for innvandrerkvinner, og bare halvparten så høy vekstrate som faktisk vekst de siste fem årene. Hvorfor legger regjeringen til grunn en befolkningsframskriving som bygger på åpenbart feilaktige forutsetninger og hvilke konklusjoner ville sett annerledes ut om man la til grunn en videreføring av dagens demografiske utvikling?”

Svar:
Det er betydelig usikkerhet om utviklingen i befolkningen i årene framover, og da særlig om arbeidsinnvandringen fra EØS-området. Dette illustreres av betydelige revisjoner i befolkningsframskrivingene fra Statistisk sentralbyrå de siste årene, jf. figur 3.8D i Perspektivmeldingen 2013. I tillegg til et middelalternativ, har Statistisk sentralbyrå som tidligere lagt fram et høyalternativ (høyere fruktbarhet, levealder og innvandring), samt et lavalternativ (lavere fruktbarhet, levealder og innvandring). Forutsetningene som ligger til grunn for de ulike alternativene framgår av boks 3.1 i meldingen.

Mellomalternativet i Statistisk sentralbyrås befolkningsframskriving er basert på en fortsatt høy arbeidsinnvandring til Norge i årene framover. Dette gir en vedvarende stor tilstrømming av personer i yrkesaktiv alder og bidrar således til å dempe økningen i forsørgelsesbyrden i en periode. Dersom arbeidsinnvandringen skulle bli høyere enn i mellomalternativet, og sysselsettingen endres tilsvarende, vil dette trekket forsterkes. Også innvandrere blir imidlertid gamle og skal ha pensjoner og helse- og omsorgs­tjenester. Verken referanseforløpet eller et eventuelt alternativ med høyere innvandring vil dermed gi et fullstendig bilde av de langsiktige statsfinansielle konsekvensene av innvandring, jf. avsnitt 7.4.5 i Perspektivmeldingen 2013.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen