Historisk arkiv

Svar på spm. 35 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Produktivitetsvekst

Omfattende vitenskapelig litteratur påviser en klar sammenheng mellom urbanisering og økt total faktorproduktivitet, blant annet fordi storbyer gjør det mulig med økt spesialisering av arbeidskraften og derved bedre utnyttelse av humankapitalen. Hva vil regjeringen gjøre for å utnytte dette produktivitetspotensialet?

Finansdepartementets svar:
En viktig betingelse for høy produktivitetsvekst er at ressursene brukes der de kaster mest av seg, jf. Perspektivmeldingens avsnitt 3.4.4. Konkurranse mellom bedrifter bidrar til dette ved at mer lønnsomme næringer og bedrifter erstatter mindre lønnsomme næringer og bedrifter. Over tid vil produktivitetsendringer innad i og mellom bedrifter og næringer bidra til betydelige endringer i næringsstrukturen og til omstillinger på bedriftsnivå. Endringer i fordelingen av sysselsetting på næringer vil også påvirke bosettingsmønsteret.

Urbanisering kan gi markeder med flere aktører og dermed bidra til økt konkurranse på produktmarkedene. Det kan bidra til at bedrifter blir mer produktive. I tillegg kan et større marked gi grunnlag for å høste stordriftsfordeler. Slike fordeler kan imidlertid også høstes via handel: både lavere transportkostnader og økt bruk av informasjonsteknologi gjør at geografisk avstand betyr mindre for lokalisering enn tidligere.

Det er et viktig mål for Regjeringen å bidra til at produktiviteten i norsk økonomi er høy og at vi også i framtiden har en omstillingsdyktig, velkvalifisert og produktiv arbeidsstyrke.

I tillegg bygger det makroøkonomiske rammeverket opp under en stabil økonomisk utvikling og forutsigbare rammebetingelser for bedriftene. 

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen