Historisk arkiv

Svar på spm. 37 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kommunesektorens inntekter

”Hva er de økonomiske konsekvensene for kommunene av endringene som har blitt foretatt i formuesskatten de siste årene?”

Svar:
Kommunesektorens samlede inntekter i 2013 anslås i nasjonalbudsjettet 2013 til i overkant av 400 mrd. kroner, jf. avsnitt 3.3.3 i Nasjonalbudsjettet 2013. Inntekter fra skatt på bl.a. inntekt og formue anslås til om lag 160 mrd. kroner eller 40 pst. av de samlede inntektene i sektoren. Det økonomiske opplegget for kommunesektoren er basert på anslag for vekst i samlede og frie inntekter, inkludert skatt på formue. 

Regjeringen har prioritert en kraftig økning i kommunesektorens inntekter, jf. tabell 3.9 i Nasjonalbudsjettet 2013. Denne opptrappingen er gjennomført innenfor de rammer som skatteløftet og handlings­regelen for bruk av oljeinntekter setter. Samtidig er det foretatt viktige justeringer i formuesbeskatningen. Virkningene for kommunene er som nevnt ivaretatt innenfor de årlige oppleggene for kommuneøkonomien og innarbeidet i tallene for kommunesektorens samlede og frie inntekter. Den isolerte virkningen av endringer i formuesskatten er således lite relevant for kommunesektoren sett under ett.

Formuesskatten ga i 2012 et proveny på rundt 14 mrd. kroner. En omfattende reduksjon eller fjerning av formuesskatten vil gi en stor innskrenkning i handlings­rommet for finansiering av oppgaver som løses av stat og kommune. I den grad kommunene skjermes vil behovet for å finne inndekking på andre områder i statsbudsjettet bli tilsvarende større.

Kommuneøkonomien er som nevnt omtalt i avsnitt 3.3 i Nasjonalbudsjettet 2013. Det vises også til kommuneproposisjonen for 2014 og Revidert Nasjonalbudsjett 2013 som blir publisert i mai 2013.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen