Historisk arkiv

Svar på spm. 41 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kommuneøkonomi

Jeg viser til brev av 20. februar 2013 fra Stortingets finanskomité ved Fremskrittspartiets fraksjon med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse:

”De minste kommunene er svært dyre i drift per innbygger, og er oftest avhengig av solide rammetilskudd via statsbudsjettet. Perspektivmeldingen peker på befolkningsnedgang i en del av de minst sentrale kommunene. Hva er den langsiktige økonomiske effekten av å redusere antall kommuner til 100, slik at ingen kommuner har færre enn et visst antall innbyggere?”

Svar:
Både sentrale og mindre sentrale strøk har fått høyere folketall de senere årene, jf. figur 3.9A i Perspektivmeldingen 2013. I de minst sentrale kommunene har det vært en nedgang i folketallet i mesteparten av perioden etter 1980. Siden 2008 har imidlertid også de minst sentrale kommunene hatt befolkningsøkning, mye på grunn av innvandring fra utlandet.

Det er vanskelig å anslå de økonomiske konsekvensene av å redusere antall kommuner. I en slik beregning må en bl.a. ta hensyn til at kommunene allerede i dag har gode muligheter for interkommunalt samarbeid eller frivillige sammenslåinger. Det vises for øvrig til kapittel 3.6 i Meld. St. 12 (2011-2012) Stat og kommune - styring og samspel.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen