Historisk arkiv

Svar på spm. 47 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statlige infrastrukturselskaper

Jeg viser til brev av 20. februar 2013 fra Stortingets finanskomité ved Fremskrittspartiets fraksjon med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse:

”I perspektivmeldingen argumenteres det imot låneordninger eller andre budsjetteringsformer som har til formål å utsette budsjettkonsekvensene av statens utgifter, slik rentekompensasjonsordningene knyttet til fylkesvei, svømmeanlegg, kirkebygg og skolebygg gjør. Hva er finansdepartementets holdning til statlige infrastrukturselskaper som Avinor og Statnett?”

Svar:
På enkelte områder har Stortinget besluttet å finansiere utgiftene til statlig infrastruktur utenfor statsbudsjettet. Det gjelder for eksempel flyplasser og overføringsnettet for kraft. Et fellestrekk ved disse ordningene er at aktiviteten i hovedsak blir finansiert med brukerbetaling og ikke bevilgninger over statsbudsjettet. Jeg vil for øvrig vise til eierskapsmeldingen fra NHD (Meld. St. 13 (2010 – 2011) Aktivt eierskap – norsk statlig eierskap i en global økonomi) og Stortingsmeldingen fra SD om virksomheten i Avinor (St.meld. nr. 48 (2008–2009) Om verksemda i Avinor AS).

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen