Historisk arkiv

Svar på spørsmål nr 558 fra stortingsrepresentant Henning Skumsvoll

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Om norske pensjonister i Thailand

Jeg viser til brev av 20. desember 2012 fra Stortingets presidentskap vedlagt spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Henning Skumsvoll.

”Hva mener finansministeren om ulempene og urettferdigheten for norske pensjonister i Thailand nevnt i begrunnelsen for spørsmålet?

Begrunnelse:
Norske minstepensjonister bosatt i Norge slipper å betale skatt grunnet lavt inntektsnivå. Norske minstepensjonister i Thailand tvinges til å enten betale kildeskatt eller skatt til Thailand. Dette medfører for mange at de kommer under inntektskravet i Thailand og tvinges derfor til å flytte hjem til Norge. Andre tvinges til å flytte hjem til Norge fordi kildeskatten gjør at de ikke klarer å opprettholde livet i Thailand. For andre norske minstepensjonister i Thailand betyr kildeskatten at de ikke lenger har råd til livsviktig medisinsk behandling i Thailand.”

Svar:
De norske skattereglene for beskatning av pensjon er forskjellige for personer som er bosatt i Norge og personer som ikke er bosatt i Norge. Her skiller ikke de norske reglene seg fra tilsvarende regler i andre land.

Enhver som er bosatt i Norge kan frivillig velge å emigrere til Thailand. En norsk pensjonist som velger emigrasjon må i sitt valg ta konsekvensen av de skattemessige forskjeller som følger av skatteloven når gjelder den norske beskatningen av minstepensjon.

En minstepensjonist som velger å bosette seg i Thailand, må også forholde seg til thailandske skatteregler.

Norske og/eller thailandske regler vil nødvendigvis påvirke en persons private økonomi. Det er imidlertid opp til den enkelte pensjonist selv å vurdere hvilke konsekvenser de to lands skatteregler kan ha for hvordan vedkommende eventuelt innretter seg med hensyn til bosted.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen