Historisk arkiv

Svar på spørsmål nr 560 fra stortingsrepresentant Ib Thomsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Om bruk av tid og samtaler med Thailandske skattemyndigheter

Jeg viser til brev av 20. desember 2012 fra Stortingets presidentskap vedlagt spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Ib Thomsen:

Hva er årsaken til Finansdepartementet bruker så mye tid på Thailand og samtaler med thailandske skattemyndigheter (flere reiser til Bangkok de siste årene). Det bor langt flere norske pensjonister i andre land. Er det klok ressursbruk å bruke så mye tid på Thailand fremfor for eksempel Pakistan?”

Svar:
Finansdepartementet har bare hatt ett møte med thailandske skattemyndigheter, i november 2010. Departementet har imidlertid hatt møter også med andre lands skattemyndigheter, for eksempel med Spania.

Nordmenn som oppholder seg i utlandet hevder ofte at den dokumentasjonen som norske myndigheter etterspør for å kunne avgjøre om en person er omfattet av skatteavtalen med oppholdslandet, enten ikke lar seg fremskaffe eller er vanskelig å få tak i. Møtene med andre lands skattemyndigheter har til hensikt å avklare hvilken dokumentasjon oppholdslandet kan utstede og hvilke krav som stilles for å få den. Dette gjøres for å hjelpe norske pensjonister som trenger dokumentasjon av hensyn til riktig skattebehandling.

For øvrig bor det svært få norske alders- og uførepensjonister i Pakistan sammenlignet med antallet pensjonister i Thailand, jf. opplysninger på NAVs hjemmeside.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen