Historisk arkiv

Svar på spm. 572 fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Oljeinvesteringer

Jeg viser til brev av 28. desember 2012 fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen:

Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til finansministeren:

I Stortinget 26.10.11 hevdet statsministeren at statsbudsjettet tar hensyn til oljeinvesteringene. Blir det økte oljeinvesteringer må budsjettet korrigeres ned slik at man utjevner svingninger i økonomien, sa han. Regjeringen har ikke latt seg påvirke av at oljenæringen øker investeringsgrunnlaget med ca 14 mrd etter at budsjettprosessen i regjeringen ble avsluttet. Hvor store avvik i forventede investeringer må til før regjeringen bevisst vil endre vedtatt oljepengebruk i statsbudsjettet?

Svar:
Ifølge referatet fra Stortinget 20.10.2011 sa statsministeren bl.a. følgende: ”Hvis det er store oljeinvesteringer, store private investeringer, gir det mindre rom for offentlige investeringer. Hele poenget er jo nettopp at vi skal bruke de offentlige budsjetter til å utjevne svingningene i privat økonomi”. Statsministeren omtalte med andre ord budsjettets rolle i konjunkturstyringen generelt og ikke forholdet til oljeinvesteringene spesielt. Et viktig formål med handlingsregelen er nettopp å jamne ut svingningene i økonomien og understøtte styringen av den.

Når det gjelder oljeinvesteringene vises det til Nasjonalbudsjettet 2013, som ble lagt fram 8. oktober 2012. I Statistisk sentralbyrås investeringstelling for oljeutvinning og rørtransport fra 3. kvartal i fjor, som ble publisert 6. september 2012, anslås investeringene i sektoren til 204 mrd. kroner i år. Investeringstellingen for 4. kvartal, som ble publisert i desember, ga et anslag på 207,8 mrd. kroner i 2013, dvs. knapt 4 mrd. kroner høyere enn anslaget fra investeringstellingen i 3. kvartal.

De kvartalsvise investeringstellingene til SSB bygger på den informasjonen som er tilgjengelig på tellingstidspunktet. Anslagene for det enkelte år vil derfor normalt øke fra kvartal til kvartal gjennom året før investeringsåret, selv om det også finnes år med et annet forløp. For å vurdere informasjonen i investeringstellingene bør en se tallene i lys av hvor mye de i gjennomsnitt har avveket fra de faktiske investeringene i investeringsåret. Dersom det korrigeres for den gjennomsnittlige treffsikkerheten i perioden 1991 - 2011, var anslaget for petroleumsinvesteringene i 2013 ikke høyere i tellingen for 4. kvartal i fjor enn i tellingen for 3. kvartal.

Utformingen av den økonomiske politikken må ta utgangspunkt i en helhetlig vurdering av den økonomiske situasjonen. I nasjonalbudsjettene gjør regjeringen rede for sine anslag for den økonomiske utviklingen, herunder utviklingen i husholdningenes forbruk, investeringene i fastlandsøkonomien og andre forhold av betydning for produksjon, sysselsetting, arbeidsledighet mv. Oljeinvesteringene er en av flere viktige størrelser som påvirker det økonomiske forløpet. Finansdepartementet vil vurdere anslagene på nytt i Revidert nasjonalbudsjett 2013 i mai 2013.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen