Historisk arkiv

Svar på spørsmål nr 574 fra stortingsrepresentant Åge Starheim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Om pensjonister og dokumentasjon på betalt skatt til Thailand

Jeg viser til brev av 28. desember 2012 fra Stortingets presidentskap vedlagt spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Åge Starheim.

”Norske pensjonister i Thailand må dokumentere at de har betalt skatt i Thailand for å slippe å betale kildeskatt til Norge. Gjelder dette kravet pensjonister i alle andre land, og hvis ikke, hvorfor ikke?

Hva man må dokumentere, beror på hva som følger av betingelsene i den enkelte skatteavtale. Dokumentasjonskravene er således tilpasset de betingelser som gjelder overfor de ulike land. Det medfører at kravene til dokumentasjon også vil kunne variere fra land til land.

I den grad det foreligger dokumentasjonskrav, er det i hovedsak skatteavtalemessig bosted i oppholdslandet som må dokumenteres, jf. for eks skatteavtalene med Spania, Italia og Pakistan.

I noen tilfeller krever bestemmelser i en skatteavtale at også andre forhold må dokumenteres, for eksempel at pensjonen er tatt inn i oppholdslandet, at pensjonen er undergitt beskatning i oppholdslandet osv. Typiske eksempler på dette er skatteavtalene med henholdsvis Thailand, Singapore og Storbritannia.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen