Historisk arkiv

Svar på spørsmå nr 577 fra stortingsrepresentant Kenneth Svendsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Om pensjonister og kildeskatt

Jeg viser til brev av 28. desember 2012 fra Stortingets presidentskap vedlagt spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Kenneth Svendsen.

”Hvorfor blir norske pensjonister i Thailand trukket kildeskatt, mens norskpakistanere ikke trekkes kildeskatt i Pakistan?”

Svar:
I utgangspunktet er alle pensjonsutbetalinger fra Norge til personer bosatt i utlandet gjenstand for kildeskatt etter skattelovens bestemmelser. Både skatteavtalen med Thailand og skatteavtalen med Pakistan kan imidlertid gi fritak for norsk skatt dersom skattyteren dokumenterer å være skattemessig bosatt i disse landene etter avtalene. Omfanget av fritaket for pensjonister bosatt i Thailand kan være begrenset etter skatteavtalens artikkel 23 punkt 3 bokstav e) for den delen av inntekten som etter thailandsk lovgivning ikke beskattes i Thailand. For å bli fritatt for norsk kildeskatt er det derfor nødvendig at skattyter ikke bare dokumenterer bosted i Thailand, men også hvilken inntekt som er skattlagt i Thailand.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen