Historisk arkiv

Svar på spørsmål nr 583 fra stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Om kildeskatt

Jeg viser til brev av 28. desember 2012 fra Stortingets presidentskap vedlagt spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

”Hvorfor gjennomfører skattemyndighetene årlige og livslange krav som sannsynligvis på et eller annet tidspunkt i aldringsprosessen fører til at kildeskatt urettmessig blir trukket i tillegg til pensjonistens skatt til bostedslandet. Burde ikke et en-gangs krav være nok?

Begrunnelse:
Pensjonister i flere land, blant annet Tyskland, må to ganger i året og livslangt sende dokumentasjoner(skattemessig bostedserklæring og egenerklæring) inklusiv selvangivelse til den norske skatteetat for å unngå å bli trukket kildeskatt etter skatteavtale. Dersom dokumentasjonene ikke har riktig form, selvangivelsen ikke blir riktig manuelt korrigert etc., blir sendt innen frister som kreves eller pensjonisten helsemessig ikke er i stand til å få sendt disse dokumentasjoner blir pensjonisten avkrevd automatisk 15 prosent kildeskatt, som da er et brudd på skatteavtalen.”

Svar:
Dokumentasjonskravene skal sikre at en pensjonist påberoper seg den rette skatteavtalen. Derfor er det nødvendig å kontrollere for hvert år at han/hun har forholdt seg korrekt til skattemyndighetene i det landet hvor skattyteren hevder at en skatteavtale medfører krav på fritak fra norsk skatt.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen