Historisk arkiv

Svar på spm. 67 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Reguleringer i arbeidsmarkedet

Spørsmål:
Regjeringen skriver i Perspektivmeldingen (avsn. 2.2.3): “Rigide reguleringer som låser arbeidskraften til en bestemt bedrift eller næring kan være ødeleggende for omstillingsevnen”. Kan vi få listet opp slike reguleringer i Norge i dag? Hvilke mener regjeringen er mest kritiske?

Finansdepartementets svar:
Setningen i spørsmålet er hentet fra kapittelet om internasjonal økonomi i Perspektivmeldingen 2013. Den er ikke en beskrivelse av norsk økonomi, og etterfølges av følgende setning: “Dette er særlig en utfordring i arbeidsmarkedene i enkelte land i Sør-Europa”. Det siktes her til enkelte land der stillingsvernet for fast ansatte er særlig sterkt, bl.a. med ordninger der de opparbeider seg rettigheter til høye sluttvederlag fra bedriften ved oppsigelse. Slike ordninger reduserer mobiliteten i arbeidsmarkedet og insentivene til å bygge opp kompetanse. Resultatet er lavere økonomisk vekst og høyere arbeidsledighet.

I likhet med i våre nordiske naboland er den norske arbeidsmiljølovgivningen fleksibel og åpner for mange og ulike løsninger tilpasset et moderne arbeidsliv. For Regjeringen er retten til faste og trygge arbeidsplasser hovednormen. Samtidig må det være en god balanse mellom stillingsvern og inntektssikring bl.a. gjennom arbeidsledighetstrygd. Omstillingsevnen i norsk økonomi er god, noe bl.a. OECD har påpekt i ulike sammenhenger. Det gjenspeiles i høy sysselsetting og lav  arbeidsledighet.

Perspektivmeldingen drøfter sammenhenger mellom sosial trygghet og vekstevnen i norsk økonomi, bl.a. i kapittel 5.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen