Historisk arkiv

Svar på spm. 725 fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Formuesomplassering og handlingsregelen

Jeg viser til brev av 28. januar fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen til skriftlig besvarelse:

”Regjeringen forsvarer at man kan bruke oljepenger til "formueomplassering" (egenkapital i statlige selskaper, aksjekjøp etc.) utenfor handlingsregelen dersom det gir "avkastning bedre enn alternativet."

Er det gjort noen formueomplasseringer som pr i dag ikke har gitt avkastning bedre enn alternativet, og hvordan håndteres i så fall det i lys av handlingsregelen?”

Finansdepartementets svar:
Behandlingen av statens petroleumsinntekter i budsjettet følger av loven om Statens pensjonsfond og retningslinjene for finanspolitikken. Bestemmelsene innebærer at statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten i sin helhet overføres til Statens pensjonsfond utland. Midlene i fondet kan bare anvendes til en beløpsmessig overføring til statsbudsjettet etter vedtak i Stortinget. Overføringen svarer til det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet, slik det blir fastsatt ved Stortingets behandling av nysaldert budsjett. Det oljekorrigerte budsjettunderskuddet omfatter alle stats­budsjettets inntekter og utgifter før lånetransaksjoner og utenom petroleums­virksomhet. Handlings­regelen innebærer at dette under­skuddet over tid skal være lik forventet real­avkastning av Statens pensjonsfond utland, beregnet til 4 pst. av fonds­kapitalen.

Tilførsel av egenkapital til statsselskaper eller kjøp av aksjer hentes således ikke fra Pensjonsfondet. Kapitaltransaksjoner påvirker imidlertid sammensetningen av statens finansformue utenom Pensjons­fondet. Alle formuesomplasseringer og finanstransaksjoner føres ”under streken” i statsbudsjettet og statsregnskapet, samtidig som de aktiveres i statens kapitalregnskap/statens balanse.

I statsregnskapet føres kun transaksjoner. Urealiserte kursgevinster og -tap motsvares ikke av en transaksjon og føres derfor ikke i statsregnskapet. Eventuelle realiserte gevinster og tap vil framgå som endringer i kapitalregnskapet.

Nærings- og handelsdepartementet publiserer årlig Statens eierberetning. Her framgår verdien av statens eierandeler.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen