Historisk arkiv

Svar på spm. 740 fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

NIBOR

Jeg viser til brev 1. februar 2013 fra Stortingets presidentskap vedlagt spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen.

«Jeg viser til de alvorlige påstandene om manipulering av Nibor som har versert i mediene den siste tiden. Avsløringene fra NA24, hvor en kilde står frem, mener jeg bør medføre at myndighetene går grundig inn i saken, og ser på løsninger som sikrer tillit til Nibor i fremtiden, herunder vurdere former for tilsyn. Jeg ber om svar på hvordan Finansministeren vil følge opp denne saken, samt hvilke tiltak han vil sette i verk?"

Svar:
Som jeg beskrev i mitt svar 24. januar 2013 på skriftlig spørsmål nr. 660 fra stortings­representant Hans Olav Syversen (kopi vedlagt), legger Finansdepartementet opp til en grundig gjennomgang av behovet for tiltak for å styrke rammene for fastsettelse av Nibor og andre referanserenter i Norge. Departementet sendte 14. desember 2012 et brev til Finanstilsynet (kopi vedlagt) der Finanstilsynet blir bedt om å iverksette tiltak for å styrke det eksisterende systemet for Nibor-fastsettelse så snart som mulig. Finans­tilsynet ble også bedt om å vurdere – i samråd med Norges Bank – bl.a. behovet for endringer i konstruksjonen og fastsettelsen av Nibor, mulige alternativer til Nibor og behovet for nye offentligrettslige regler for å styrke tilsyn og kontroll med fastsettelsen og bruken av referanserenter i det norske finansmarkedet. Finanstilsynet ble bedt om å oversende sine vurderinger og forslag til Finansdepartementet innen utgangen av mars 2013.

Finanstilsynet legger opp til å gjennomføre tilsyn med særlig oppmerksomhet på håndteringen av informasjon og interessekonflikter i bankene som deltar i Nibor-fastsettelsen, jf. brevet 14. desember 2012, uavhengig av den ovennevnte grundige gjennomgangen av behovet for tiltak for å styrke rammene for fastsettelse av referanserenter i Norge.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen

Vedlegg:
Kopi av brev 14. desember 2012 fra Finansdepartementet til Finanstilsynet
Kopi av brev 24. januar 2013 fra Finansdepartementet til Stortingets presidentskap