Historisk arkiv

Svar på spm 116 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 24.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Skattefri ordning hjemmePC for pensjonister

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 05/3988

Spørsmål nr. 116, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 24. oktober 2005, vedrørende Statsbudsjettet 2006

"Hva er provenyvirkningen av å la ordningen med skattefri utplassering av arbeidsgivers PC slik den nå er foreslått også gjelde pensjonister? (Eventuelt en tilsvarende praktisk ordning med samme skattefordel.) Jeg ber også om lovteknisk bistand for de nødvendige endringer som er nødvendige i forbindelse med et slikt forslag."

Svar:
Ordningen med skattefri utplassering av arbeidsgivers PC under hjemme-PC-ordningen innebærer en gunstig skattemessig behandling av en ytelse i arbeidsforhold. I utgangspunktet vil utplassering av arbeidsgivers utstyr slik at den ansatte kan bruke dette (også) til private formål innebære en skattepliktig fordel vunnet ved arbeid.

Ordningen omfatter også den særegne adgangen til å foreta bruttolønnstrekk med virkning både for den ansattes bruttoinntektsbeskatning og arbeidsgivers plikt til å svare arbeidsgiveravgift. Om lag 12 pst. av alle pensjonister og trygdede har så lav skattbar inntekt at de ikke betaler inntektsskatt. Disse vil ikke kunne nyttegjøre seg av et eventuelt skattemessig subsidium av hjemme-PC.

Det antas at det er uaktuelt å la trygdeetaten operere som "arbeidsgiver" for pensjonister og andre uten tilknytning til arbeidslivet, for på denne måten å bidra til innkjøp av PC og å redusere disse gruppenes skattbare bruttoinntekt. Det antas derfor at eventuelle tiltak overfor disse gruppene bør utformes som tilskuddsordninger.

For øvrig er ikke pensjonister et vel definert begrep. En pensjonist kan være 100 pst. pensjonert eller kombinere arbeid og pensjon. Videre er det uklart hvordan personer med andre trygdeytelser skal behandles.

Finansdepartementet overskuer ikke nå alle de mulige problemstillingene en slik ordning reiser, men vil peke på at ordningen kan medføre betydelige kontrollproblemer knyttet til bl.a. om utstyret det kreves fradrag for, faktisk benyttes av vedkommende pensjonist. Videre må forslaget defineres nærmere før departementet kan utforme forslag til lovteknisk gjennomføring.