Historisk arkiv

Svar på spm 129 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 25.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Minstefradrag og pensjonister

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 05/4043

Spørsmål nr. 129, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 25. oktober 2005, vedrørende Statsbudsjettet 2006

"Hva er provenyet av å sette minstefradraget for pensjonister, men ikke trygdede for øvrig, lik minstefradraget for lønnsmottakere? Kan departementet gi lovteknisk bistand for en slik bestemmelse?"

Svar:
Det er ikke mulig å beregne provenyet av å endre minstefradraget for pensjonister, men ikke trygdede for øvrig. I dag skiller man mellom minstefradrag i lønnsinntekt og i pensjonsinntekt. Ettersom det ikke er spesifisert i selvangivelsen hva slags type pensjon man får, lar det seg ikke gjøre å skille mellom pensjonister og andre trygdede i beregningene.

Ved å endre skatteloven § 6-31 første ledd a og b og § 6-32 kan minstefradraget for pensjonister settes likt som for lønnsmottakere, mens minstefradraget for trygdede for øvrig står uendret.

Skatteloven § 6-31 første ledd a og b får følgende ordlyd:

a. arbeidsinntekt etter § 5-10 og alderspensjon etter folketrygdloven kapittel 19,
b. annen pensjon, periodiske ytelser m.v. etter § 5-40 til 5-42,

Skatteloven § 6-32 første ledd får følgende ordlyd:

Minstefradrag fastsettes på følgende måte:
(a) Minstefradrag i inntekt som nevnt i skatteloven § 6-31 første ledd a, c, d og annet ledd, gis med 31 prosent av summen av slik inntekt. Tilsvarende gjelder for minstefradrag i tidsbegrenset uførestønad, rehabiliteringspenger og attføringspenger.
(b) Minstefradrag i inntekt som nevnt i § 6-31 første ledd b, gis med 24 prosent av summen av slik inntekt.
(c) Beregningsgrunnlaget etter bokstav a og b avrundes nedover til nærmeste tall som kan deles med 100.
(d) Stortinget fastsetter nedre og øvre grenser for minstefradrag etter bokstav a og b. Minstefradraget kan likevel ikke overstige inntekten det beregnes av.
(e) Skattyter som både har inntekt som nevnt i bokstav a og og b, skal ha det høyeste fradraget av
- Minstefradrag etter bokstav a
- Summen av minstefradrag etter bokstav a og b. Nedre grense for minstefradrag etter bokstav a settes lik nedre grense for minstefradrag etter bokstav b. Fradraget skal likevel ikke overstige øvre grense for minstefradrag etter bokstav a. Bokstav d annet punktum gjelder tilsvarende.