Historisk arkiv

Svar på spm 140 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 26.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Grensehandel

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 05/4067

Spørsmål nr. 140, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 26.10.2006, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2006

"I St.prp. nr 1 Skatte-, avgifts- og tollvedtak, side 52, Kap 3.3 omtales grensehandel og SSBs modell som tar hensyn til grensehandel. Hvor stort tap i omsetning kan man regne med for norske kjøpmenn som følge av grensehandel pga lavere avgifter våre naboland enn i Norge? Jeg ønsker også tatt med det forhold at forbruker, når hun først er i utlandet på handletur for å handle billigere varer, også handler mye man ikke ville tatt turen ens ærend for. Ønsker isolerte tall på sistnevne hvis mulig."

Svar:
Finansdepartementet gjør provenyberegninger knyttet til grensehandelsutsatte varer i en modell utarbeidet av Statistisk sentralbyrå (Konsum G). I modellen tas det hensyn til at endringer i norske særavgifter vil påvirke grensehandelen. En betydelig del av den norske grensehandelen består imidlertid av varer som i liten grad er omfattet av særavgifter. De fleste matvarer er vesentlig billigere i våre naboland, blant annet kjøttvarer. I anslagene for grensehandel er det derfor vanskelig å isolere hvor mye som skyldes forskjell i avgifter mellom Norge og våre naboland, og hvor mye som skyldes andre forhold.

Den nøyaktige omfanget av nordmenns grensehandel er ukjent, og anslagene varierer med metode og kilde. Grensehandelsutvalget beregnet i NOU 2003: 17 den samlede grensehandelen i 2002 til om lag 4,4 mrd. kroner. Beløpet er beregnet etter utsalgspris i utlandet og omregnet etter daværende valutakurs til norske kroner. Datagrunnlaget for Grensehandelsutvalgets anslag var i første rekke en undersøkelse gjennomført av Stiftelsen Østfoldforskning (Birgitta Ericsson 2001). Grensehandelsutvalget anslo at handel på handelsmotiverte turer utgjorde om lag 70 pst. av den samlede grensehandelen.

Østlandsforskning har på oppdrag fra Finansdepartementet oppdatert tallene fra Grensehandelsutvalget til 2003-nivå. I den forbindelse ble anslaget for 2002 justert noe opp. Samlet grensehandel ble i de oppjusterte beregningene anslått til 4,6 mrd. kroner både i 2002 og 2003. I Konsum G for 2006 er samlet grensehandel på usikkert grunnlag anslått til om lag 5,5 mrd. kroner. Kildene for dette anslaget er Østfoldforsknings tidligere statistikk, Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), Vin- og brennevinimportørenes forening, Systembolaget i Sverige og Tiedemans Tobakk.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har siden 2004 publisert tall for nordmenns grensehandel på grunnlag av intervjuundersøkelser blant et statsitisk utvalg av personer. SSBs undersøkelse anslår at nordmenn grensehandlet for over 10 mrd. kroner i 2004, herunder handel i Sverige for om lag 8,4 mrd. kroner. Dette avviker vesentlig fra tallene nevnt ovenfor. Det er for tiden i gang et arbeid med å vurdere ulike anslag på omfanget av grensehandel.