Historisk arkiv

Svar på spm. 56 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.11.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Effektivisering i Jernbaneverket

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 05/4365

Spørsmål nr. 56, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11. november 2005, vedrørende Statsbudsjettet 2006

"I siste punktum under orienteringssaker på s. 180 i tilleggsproposisjonen fra Regjeringen sies det at Jernbaneverket fortsatt skal effektiviseres. Det bes om en faglig vurdering av hvor mye vil man måtte effektivisere for å kompensere for bortfall av forventede gevinster ved å konkurranseutsette i tråd med St.prp. nr. 1 (2005-2006)? På hvilken måte ser Regjeringen for seg at Jernbaneverket skal kunne effektiviseres?"

Spørsmålet har blitt forelagt Samferdselsdepartementet.

Svar:

Det vises til redegjørelsen om erfaringene fra den gjennomførte omstillingen og konkurranseutsetting av Jernbaneverkets vedlikeholdsvirksomhet i Samferdselsdepartementets St.prp. nr. 1 (2005-2006), jf. side 156. Generelt sett har de gjennomførte konkurransene gitt lavere priser, men det har også vist seg at konkurransen er mangelfullt utviklet på viktige delmarkeder. De delene av Jernbaneverkets vedlikeholdsvirksomhet som etter Regjeringens politikk for omstilling og konkurranseutsetting ikke skal konkurranseutsettes, er i all hovedsak innenfor områder hvor det i dag er mangelfull konkurranse. Det eksisterer derfor ikke noe referansenivå for hvor effektiv denne virksomheten ville ha vært. Samferdselsdepartementet mener derfor at det er svært vanskelig å beregne hvor mye Jernbaneverkets egen vedlikeholdsvirksomhet må effektiviseres for bortfall av konkurranse for slike tjenester. Disse vedlikeholdstjenestene omfatter i hovedsak beredskapsavhengig vedlikehold, som er kritisk for å opprettholde punktligheten og regulariteten i jernbanetrafikken.

Samferdselsdepartementet vil i etatsstyringen av Jernbaneverket framover legge stor vekt på resultatstyring og krav til effektivitet og produktivitet. Samferdselsdepartementet og Jernbaneverket samarbeider for å videreutvikle rammebetingelsene for en mer effektiv etatsstyring. I dette arbeidet vil det bli fastlagt nye krav til Jernbaneverket for resultat, effektivitet, produktivitet og kvalitet.

Samferdselsdepartementet vil for øvrig vise til at investeringstiltak i eksisterende infrastruktur vil kunne ha betydelige virkninger for Jernbaneverkets effektivitet og produktivitet. Et godt eksempel på dette er utbygging av fjernstyring på Nordlandsbanen, som bl.a. vil gi en betydelig mer effektiv drift av banestrekningen og gjøre at det løpende vedlikeholdet kan gjennomføres med mindre forstyrrelser for togtrafikken. Regjeringen har derfor i tilleggsproposisjonen foreslått å forsere prosjektet med 45 mill. kroner.