Historisk arkiv

Svar på spm. 59 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.11.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Stipendiatstillinger

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 05/4365

Spørsmål nr. 59, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11. november, vedrørende Statsbudsjettet 2006

"I innst.S. nr 232 (2004-2005) til Forskningsmeldingen står: ”Komiteen anbefaler en ordning med individuelle stipender for doktorgrader i Norge tildelt fra Norges forskningsråd eller på annen egnet måte”. Regjeringen Bondevik II fulgte opp denne anbefalingen ved å la 100 nye stipendiatstillinger tilføres et eget program i Forskningsrådet, der kvalitet og originalitet skulle være eneste tildelingskriterium. Regjeringen har foreslått at alle de nye stillingene skal fordeles til institusjonene. Hvordan vil Regjeringen sikre muligheten til å søke om doktorgradsstipend på individuelt grunnlag, og hvordan vil Regjeringen sikre mulighet for doktorgradsstipend for norske studenter som kommer inn ved utenlandske universiteter?"

Spørsmålet er forelagt Utdannings- og forskningsdepartementet som har gitt følgende svar:

"Forslaget om å tildele alle de 350 nye doktorgradsstipendene direkte til universiteter og høyskoler er i tråd med den etablerte arbeidsdelingen mellom institusjonene og Norges forskningsråd, der institusjonene har hovedansvaret for å finansiere rekrutteringsstillinger på doktorgradsnivå. Det vil bli gitt føringer til institusjonene om at stillinger skal utlyses på faglig fritt grunnlag.

Norges forskningsråd kan for øvrig fortsatt tildele doktorgradsstipend til norske studenter ved utenlandske universiteter"