Historisk arkiv

Svar på spm. 8 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 21.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedrørende ektefelledelt beskatning

Finansdepartementet Vårt saksnr: 05/3975

Spørsmål nr. 8, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 21.10.2005, vedrørende Statsbudsjettet 2006

"Hvilken provenyeffekt vil det ha å innføre ektefelledelt beskatning, det vil si at ektefellenes inntekter legges sammen for deretter å deles i to like store deler og beskattes i klasse 1?"

Svar:
I beregningene er det lagt til grunn at ektefellenes inntekt er delt i to med minstefradrag eller lønnsfradrag i hver del og deling ved beregning av toppskatt. Det er forutsatt at skattebegrensningsregelen for pensjonistektepar er uendret, dvs. at inntekter og nettoformue ses under ett når ektepar skattlegges etter denne regelen.

Innføring av ektefelledelt beskatning kan på usikkert grunnlag anslås å redusere skatteinntektene med om lag 4,7 mrd. kroner påløpt og om lag 3,8 mrd. kroner bokført i 2006, sammenlignet med forslaget fra Bondevik II-regjeringen. Av dette utgjør anslått skattelettelse av lavere toppskatt ved ektefelledelt beskatning om lag 2,5 mrd. kroner påløpt og om lag 2 mrd. kroner bokført. Anslagene er svært usikre og avhengige av forutsetningene for hvordan ektefelledeling gjennomføres.

Beregningene er gjort på Statistisk sentralbyrås skattemodell, LOTTE, som er basert på et utvalg skattytere. Utvalget er basert på Inntekts- og formuesundersøkelsen for 2003 (IF-2003). Datagrunnlaget er framskrevet til 2006. Beregningene kan være usikre bl.a. fordi IF-2003 er basert på et utvalg. Det er heller ikke tatt hensyn til ev. tilpasninger.