Historisk arkiv

Svar på spm.149 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon av 27.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Styrking av ligningsvesenet og skatteinntekter

Finansdepartementet Vårt saksnr: 05/4094

Spørsmål nr. 149, fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, av 27.10.2005, vedrørende Statsbudsjettet 2006

"Kan departementet opplyse om marginaleffekt av en ekstra krone bevilget til ligningsmyndighetene i skatteinntekter. Eksempelvis hvor mye mer skatteinntekter kan man regne med å inndrive av å styrke ligningsvesenet med 10 mill. kroner? "

Svar:

Økte ressurser til likningsarbeidet antas å kunne bidra til at skatte- og avgiftsinntektene på sikt vil gå opp. Det er imidlertid svært vanskelig å anslå marginal skatteeffekt av en ekstra krone til likningsmyndighetene. Som eksempel på måleproblemene kan nevnes at ved økt kontroll vil flere unndragelser bli avdekket. Samtidig bidrar kontroll til at de oppgavepliktige leverer mer korrekte oppgaver og dermed til økte skatteinntekter. Å skille skatteinntekter som følge av økt kontroll fra de skatteinntekter som ville kommet uten den økte kontrollen, er i praksis svært vanskelig, også fordi både skatteregler og inntekts- og formuesforhold stadig endres. For å kunne anslå provenyeffekter av økt ressursinnsats må det derfor tas en rekke forutsetninger, og eventuelle slike anslag vil derfor alltid måtte bli svært usikre.

Det er også grunn til å peke på at det vil gå tid fra en ressursøkning gjennomføres til man eventuelt ser resultatene på inntektssiden. Å finansiere en ressursøkning til skatteetaten med forhøyet skatteanslag samme år som følge av ressursøkningen, vil ikke være realistisk. På lengre sikt vil en slik ressursøkning ha gunstige effekter, både for provenyet og for etterlevelsen av skattereglene.