Historisk arkiv

Svar på spm.3 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon, av 11.11.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Barnehagekø ift. kontantstøtte

Finansdepartementet Vårt saksnr: 05/4369

Spørsmål nr. 3, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 11. november 2005, vedrørende Statsbudsjettet 2006

"Er kuttet på kapittel 844 Kontantstøtte, i tråd med Soria Moria-erklæringen og kan regjeringen garantere at det ikke kommer ytterligere kutt før tidligst i 2008?

Vil Regjeringens flytting av midler under kapittel 830 styrke eller svekke tilskuddet til samlivstiltak i regi av frivillige organisasjoner og menigheter?

Hvilke samlivstiltak vil få lavere bevilgning med regjeringens forslag i forhold til forslaget i St.prp. nr. 1 (2005-2006)

Hva er anslaget på økningen i antall barn i barnehagekø som følge av regjeringens kutt i kontantstøtte?"

Spørsmålet er forelagt Barne- familiedepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet som har gitt følgende svar:

"Fra Soria Moria-erklæringen siteres: ”når full barnehagedekning er oppnådd, og tidligst i 2008, skal kontantstøtten legges om. Ut perioden vil vi beholde en begrenset kontantstøtteordning for ett- og toåringer.”

Foreslått kutt i tilleggsproposisjonen, dvs. reduserte satser og redusert stønadsperiode, innebærer kun en begrensning i gjeldende støtteordning og er derfor i tråd med erklæringen. Nivå på kontantstøtten vil bli vurdert for det enkelte budsjettår.

Regjeringens forslag til flytting av midler under kapittel 830 innebærer kun en teknisk opprydding slik at budsjetteringen er i tråd med bevilgningsreglementet med hensyn til bruk av budsjettposter. Justeringene innebærer ingen bevilgningsendring og vil følgelig verken styrke eller svekke tilskuddet til samlivstiltak i regi av frivillige organisasjoner eller menigheter.

Regjeringen foreslår i tilleggsproposisjonen en videreføring av bevilgningene til samlivstiltak fra 2005 til 2006. Reduksjonen på 12,2 mill kroner i forhold til forslaget i St.prp. nr. 1 (2005-2006), innebærer at både ordinære samlivstiltak og ”Godt samliv” vil bli videreført på samme nivå som i 2005.

I tilleggsproposisjonen er det ikke lagt til grunn at endringen i kontantstøtten påvirker antallet barn som ønsker plass i barnehage.”