Historisk arkiv

Spørsmål nr. 17 fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon av 18. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedrørende innfasing av frivillige hjelpeorganisasjoner i nødnettet

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2679

Spørsmål nr. 17, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 18.05.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"I proposisjonen på side 55 står det at implementeringen av frivillige hjelpeorganisasjoner i nødnettet vil bli stilt i bero inntil det foreligger eventuelt vedtak om landsdekkende utbygging. Det bes redegjort for hvilke beredskapsmessige konsekvenser dette anses å ha."

Spørsmålet har vært forelagt Justisdepartementet som har utarbeidet følgende svar:

En utsatt innfasing av frivillige hjelpeorganisasjoner i nødnettet anses ikke å svekke beredskapen i nevneverdig grad i forhold til dagens nivå. Nødetatene og de frivillige hjelpe¬organisasjonene har i dag separate analoge radiosamband med begrensede muligheter for sam¬kommunikasjon. Når nødetatene går over til å bruke nytt digitalt nødnett, vil det fremdeles være mulig for de frivillige hjelpeorganisasjonene å bruke sine egne analoge sambandsnett. Behov for samkommunikasjon i en felles rednings¬aksjon, noe som i dag dekkes ved bruk av felles redningskanal, kan håndteres ved å låne ut nødnett¬radioer til de frivillige eller ved at skadestedsleder bruker begge systemene, d.v.s. at skade¬stedsleder bærer med seg to radioer. Dette anses håndterbart i en overgangsfase.

Etter et eventuelt vedtak om landsdekkende utbygging vil det bli mulig for andre brukere å knytte seg til nødnettet på permanent basis, og på det tidspunktet vil full gevinst kunne oppnås gjennom at nødnettet benyttes av alle aktørene involvert i en redningsaksjon.