Historisk arkiv

Spørsmål nr. 36 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 22. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Jernbaneverket - konkurranseutsetting

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2739

Spørsmål nr. 36, fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon, av 22. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

" I St.pr.nr.1 Tillegg nr. 1 orienterer regjeringen om at nye oppgaver under Jernbaneverket ikke blir konkurranseutsatt. Hva er provenyeffekten av at de planlagte oppdragene for 400-450 mill. kroner i 2006 ikke blir konkurranseutsatt? Vi ber om å få kostnadene fordelt på kapittel og post dersom det er mulig."

Spørsmålet har vært forelagt SD, som har svart følgende:

"Bevilgningen på kap. 1350 Jernbaneverket, post 23 Drift og vedlikehold og post 30 Investeringer i linjen, er i utgangspunktet uavhengig av om oppgaver drives i egenregi eller konkurranseutsettes. Det framgår av St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2004-2005) at formålet med konkurranseutsettingen er å effektivisere produksjonen i Jernbaneverket slik at staten får mer igjen for de midler som bevilges til jernbaneinfrastruktur, uten at det i proposisjonen ble fastsatt noen mer konkrete besparelser, som ev. ville kunne gitt en provenymessig effekt.

Under pkt. 4.9, jf. side 21 i proposisjonen, heter det at det forventes at konkurranseutsettingen av vedlikehold vil gi effektiviseringsgevinster for Jernbaneverkets vedlikehold. Størrelsen på mulige effektiviseringsgevinster er usikker og vanskelig å anslå. Det henvises kun til at konkurranseutsettingen i Statens vegvesen har gitt kontrakter som ligger om lag 10-15 pst. lavere i pris enn før konkurranseutsettingen. Den forrige regjeringen har m.a.o. ikke godtgjort at det finnes et effektiviseringspotensial som vil gi provenyeffekt.

Regjeringen har presisert at selv om videre konkurranseutsetting under Jernbaneverket er stanset, skal effektiviseringen fortsette. Det er derfor ingen grunn til å tro at stans i konkurranseutsetting vil medføre kostnadsøkninger med provenyeffekt."