Historisk arkiv

Spørsmål nr. 4 fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon av 15.mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedrørende regionale helseforetak og regnskapslovens bestemmelser når det gjelder avskrivninger

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2627

Spørsmål nr. 4, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 15.mai, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

”Stortingsflertallet har vedtatt at de regionale helseforetakene skal følge regnskapslovens bestemmelser når det gjelder avskrivninger. Hva er de budsjett- og regnskapsmessige konsekvenser av denne beslutningen og når og hvordan akter regjeringen å følge dette opp?”

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet som svarer følgende:

Ved inngangen til reformen ble de anleggsmidlene (bygg og utstyr) som helseforetakene overtok fra fylkeskommunene verdsatt til gjenanskaffelseskost. Med de levetider som er lagt til grunn for å beregne avskrivninger av disse anleggsmidlene, ga dette årlige avskrivninger av åpningsbalansen som var om lag 2 mrd. kroner høyere enn det de statlige bevilgningene ga rom for.

I Soria Moria-erklæringen står det bl.a. at sykehusene må sikres tilstrekkelige økonomiske rammer til å sikre nødvendige fornyelse av bygninger og utstyr og motvirke en utvikling med økende etterslep på vedlikehold. Videre at hele investeringsregimet for helseforetakene må gjennomgås med sikte på å finne gode løsninger for utbygging/modernisering uten at pasienttilbudet rammes.

Regjeringen vil følge dette opp i de kommende forslag til statsbudsjett.