Historisk arkiv

Spørsmål nr. 43 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 22. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Utdannelse av kirurger til breddekompetanse

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2739

Spørsmål nr. 43, fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon, av 22. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Hva er provenyeffekten av å etterutdanne/øke kompetansen hos kirurger slik at alle lokalsykehus har breddekompetanse innenfor ortopedisk og generell kirurgi? Vi ber om å få kostnadene fordelt på kapittel og post dersom dette er mulig."

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet som svarer følgende:

Det er fire kirurgiske hovedspesialiteter i Norge. Generell kirurgi og ortopedisk kirurgi er de to største. Hovedspesialiteten generell kirurgi er utgangspunktet for fem kirurgiske grenspesialiteter. Det betyr at alle generelle kirurger, samt grenspesialister, har breddekompetanse innenfor generell kirurgi. Når det gjelder hovedspesialiteten ortopedi, har disse to års tjenestetid innen generell kirurgi som del av sin spesialistudanning i ortopedi, og har derfor også en viss breddekompetanse. Det er altså slik at bredden er ivaretatt som en del av spesialistutdanningen innen henholdsvis generell kirurgi og ortopedi.

Det er litt usikkert hva som menes med spørsmålet. Man kan med nåværende utdanningssystem vanskelig tenke seg at en generell kirurg kan dekke en ortopeds arbeidsfelt gjennom en etterutdanningsordning. Det blir av samme grunn vanskelig å anslå kostnadene knyttet til dette.