Historisk arkiv

Spørsmål nr. 54 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Tiltaksplasser - yrkeshemmede

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2654

Spørsmål nr. 54, fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon, av 16. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Arbeid: Vedrørende kap. 630, post 01 Aetat med økning 10,1 mill. kroner og kap. 634, post 74 Arbeidsmarkedstiltak med økning 55 mill. kroner, til sammen 65,1 mill. kroner; Regjeringen vil trappe opp de spesielle arbeidsmarkedstiltakene for yrkeshemmede med i alt 1000 i 2. halvår 2006. De foreslår dermed en økning på 65 mill. kroner, inklusive økte administrasjonskostnader i Aetat. Samtidig foreslås bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak for yrkeshemmede redusert med 305 mill. kroner, men der nivået opprettholdes. Reduksjonen begrunnes med mindre kostnadskrevende sammensetning av de spesielle arbeidsmarkedstiltakene og at tiltaksprisene var satt for høyt i saldert budsjett. Hva betyr dette i praksis når departementet vil ha 1000 flere yrkeshemmede gjennom tiltak til en i realiteten lavere kostnad (240 mill. kroner)? Blir enkelte tiltak fjernet, eller blir det fokusert på rimeligere tiltak med den følge av kvantitet prioriteres før kvalitet på tiltakene?"

Spørsmålet har vært forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet som har gitt følgende svar:

"Regjeringen har foreslått å øke innsatsen overfor yrkeshemmede med 55 mill. kroner som gir rom for 1000 flere tiltaksplasser for yrkeshemmede i 2. halvår 2006 (kap. 634, post 71). Videre styrkes også personellressurser i Aetat med 10,1 mill. kroner tilsvarende 20 årsverk (kap. 630, post 01). Styrkingen gir et gjennomsnittlig tiltaksnivå på 27 300 plasser i 2. halvår 2006. Økningen i antall plasser innebærer en generell styrking av innsatsen for å få flere yrkeshemmede i jobb. I dette inngår også tiltaksplasser til bekjempelse av fattigdom.

Post 71 Spesielle arbeidsmarkedstiltak for yrkeshemmede er i tillegg foreslått redusert med 172 mill. kroner. Dette har sammenheng med at gjennomføringen av arbeidsmarkedstiltakene for yrkeshemmede hittil i år viser at det er grunnlag for å justere sammensetningen av tiltak i forhold til det som ble lagt til grunn i statsbudsjettet for 2006. Tilgjengelig informasjon viser i tillegg at enkelte priser som lå til grunn for budsjettet 2006 ble satt noe høyt sammenlignet med det som nå er registrert.

Samlet innebærer dette at bevilgningen under spesielle arbeidsmarkedstiltak for yrkeshemmede (kap. 634, post 71) foreslås redusert med 117 mill. kroner.

Situasjonen på arbeidsmarkedet er positiv, med økt sysselsetting og redusert ledighet. Etterspørselen etter arbeidskraft er høy, og dette gjør det naturlig i større grad å bruke oppfølgings- og formidlingsrettede tiltak som kan bidra til å få flere over i jobb og inn i det ordinære arbeidsmarkedet. Samtidig skal det sikres et godt tilbud til yrkeshemmede som har mer omfattende bistandsbehov.

Aetat er gitt stor frihet til å vurdere hvilke tiltak som er hensiktsmessig og nødvendig for at den enkelte skal komme i ordinært arbeid. Denne vurderingen skjer på bakgrunn av individets behov og forutsetninger, og i lys av situasjonen på arbeidsmarkedet. Siden arbeidsmarkedstiltakene har ulike priser pr. månedsverk, vil det med utgangspunkt i den individuell behovsvurderingen i enkelte tilfeller være mer kostnadskrevende tiltak som er aktuelle, mens det i andre tilfeller vurderes mindre kostnadskrevende arbeidsmarkedstiltak som aktuelle. Dette betyr ikke at et tiltak med lav månedsverkspris vil ha lavere kvalitet enn tiltak som er dyrere. Regjeringen legger opp til et godt og variert tilbud til yrkeshemmede som skal bidra til at flest mulig kan komme over i jobb."