Historisk arkiv

Spørsmål nr. 55 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Arbeidsmarkedstiltak - feilutbetalinger

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2654

Spørsmål nr. 55, fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon, av 16. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

" Arbeid: Vedrørende Kap 3634: I fremlegget til revidert budsjett under kapittel 3634 Arbeidsmarkedstiltak(jf Kap 634) post 85, foreslås det å opprette en ny post ”Innfordring av feilutbetaling, arbeidsmarkedstiltak” under kapittel 3634 Arbeidsmarkedstiltak. Opprettelsen av den nye posten begrunnes med at for å ha god økonomistyring og god oversikt over innbetalinger i forbindelse med feilutbetalinger til tiltaksarrangører og enkelte tiltaksdeltakere foreslås det å opprette en ny post for postering av slike feilutbetalinger. Posten er foreslått bevilget med 2 mill. kroner. Vil departementet sørge for at effekten av innfordringen kommer til uttrykk i de årlige statsbudsjetter og vil departementet iverksette spesielle tiltak slik at antall feilutbetalinger minimaliseres?"

Spørsmålet har vært forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet som har gitt følgende svar:

"Som følge av bruttoprinsippet i bevilgningsreglementet bevilger Stortinget utgifter og inntekter under hver sine kapitler, jf. §§ 3 og 4 i bevilgningsreglementet. Det prinsippet som følges for inndelingen av kapitler er bl.a. at hvert kapittel skal omfatte utgifter eller inntekter til ett formål. På denne bakgrunn er det dermed ønskelig å opprette nye poster under inntektskapitler for postering av feilutbetalinger til arrangører av arbeidsmarkedstiltak og enkelte tiltaksdeltakere. En slik inndeling av kontoplanen vil bidra til god oversikt over innbetalinger som følge av feilutbetalinger til tiltaksarrangører og enkelte tiltaksdeltakere.

Feilutbetalinger skjer svært sjelden og Aetat arbeider for å minimalisere antall feilutbetalinger gjennom fokus på konkrete registreringer og forbedring av kvalitetssikringsrutiner. Dette gjelder både i forhold til enkeltpersoner, arbeidsgivere og tiltaksarrangører. Størrelsen på innfordringer i 2006 anses som moderat.

Innfordringene blir fremmet i de årlige statsbudsjetter i likhet med alle andre forslag til bevilgning. Dette er i samsvar med bevilgningsreglementets krav om at statsbudsjettet skal omfatte alle statlige utgifter og statsinntekter, jf. § 3 i bevilgningsreglementet."