Historisk arkiv

Spørsmål nr. 66 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 18.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Veterinærvakt - spesialvakt for kjæledyr

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2683

Spørsmål nr. 66, fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon, av 18. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"66. Næring: Vedrørende kap. 1115 post 70 Tilskudd til veterinær beredskap:

Ny avtale om klinisk veterinærvakt innebærer at spesialvakten for kjæledyr legges ned. Hvordan vil departementet kompensere for bortfall av denne ordningen? Vil foravgiften som finansierer spesialvakten for kjæledyr også fjernes? Hvor store inntekter gir avgiften som er ment for å finansiere spesialvakten for kjæledyr?"

Spørsmålet er forelagt Landbruks- og matdepartementet, som har gitt følgende svar:

Ved etablering av spesialvakten ble ordningen finansiert med en økning av avgiften på fôr til selskapsdyr. I forbindelse med matreformen ble det gjort en del lovendringer. Det ble med virkning fra 1. januar 2004 gitt hjemmel i dyrevernloven, dyrehelsepersonelloven og lov om husdyravl til å pålegge virksomheter å betale en avgift på fôr til dyr som ikke brukes til produksjon av næringsmidler. Avgiften skal dekke kostnader ved tilsyn og kontroll etter disse lovene i den utstrekning aktivitetene retter seg mot dyr som ikke brukes til produksjon av næringsmidler, såfremt kostnadene ikke dekkes ved gebyr. Som følge av disse lovendringene, ble det gjort forskriftsendring i 2004 som tok bort koblingen mellom avgiften og veterinær vaktordning/spesialvakt for kjæledyr.

For 2006 er det budsjettert med en inntekt på 23,3 mill. kroner fra avgift på fôr til dyr utenom matproduksjonen, jf. St. prp. nr. 1 (2005-2006) fra Landbruks- og matdepartementet.