Historisk arkiv

Spørsmål nr. 67 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 18.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Akvaforsk

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2683

Spørsmål nr. 67, fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon, av 18. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"67. Næring: Vedrørende Fiskeri- og kystdepartementet, Andre saker, Blå-grønn matallianse- status: Hvilke konsekvenser vil det få for Akvaforsk sin forskningsvirksomhet i Ås at det legges organisatorisk og styringsmessig inn under datterselskapet i Tromsø?"

Spørsmålet er forelagt Landbruks- og matdepartementet, som i samarbeid med Fiskeri- og kystdepartementet, har gitt følgende svar:

I omtalen i fm. revidert nasjonalbudsjett for 2005, jf. St. prp. 65 (2004-2005), ble det vist til at ” Som utgangspunkt legges det til grunn at faglige satsinger på dagens lokaliseringer opprettholdes og videreutvikles”. Disse premissene skal fortsatt ligge til grunn for etableringen av et felles forskningskonsern. Dette innebærer at Akvaforsk AS sin forskningsaktivitet på Ås, Sunndalsøra og Averøy vil bli videreført og videreutviklet. De ansatte vil i forhold til i dag få større avstand til selskapet ledelse i og med at denne vil være lokalisert i Tromsø. På den annen side vil Akvaforsk AS sine forskere få anledning til å inngå i et større fagmiljø enn i dag, og forskerne vil få tilgang til et bredere spekter av infrastruktur ved at Fiskeriforskning AS disponerer svært moderne infrastruktur i Tromsø som vil inngå i konsernet. På samme måte vil Fiskeriforskning AS sine forskere få tilgang til kompetanse og infrastruktur som i dag finnes i Akvaforsk AS.

Akvaforsk AS vil inngå i samme forskningskonsern som dagens Matforsk AS som er lokalisert rett ved siden av. De vil kunne videreutvikle det faglige samarbeidet med Matforsk AS minst like aktivt som dette gjøres i dag. Instituttene skal videreutvikle samarbeidet med universitetene. Dette innebærer at Akvaforsk AS framover vil videreutvikle forholdet til Universitetet for Miljø og Biovitenskap på Ås.