Historisk arkiv

Spørsmål nr. 7 fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon av 15. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedrørende ledig kapasitet i omsorgs- og rehabiliteringstilbudet til rusmiddelmisbrukere på kommunalt nivå

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2627

Spørsmål nr. 007, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 15.05, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

" I hvilken grad finnes det ledig kapasitet i omsorgs- og rehabiliteringstilbudet til rusmiddelmisbrukere på kommunalt nivå?”

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet, som svarer følgende:

Det kommunale ansvaret for rusmiddelmisbrukere forble uendret etter rusreformen. Kommunene har ansvaret for å følge opp rusmiddelmisbrukere både før, under og etter behandling i spesialisttjenesten. Det er ofte nødvendig med et sett av virkemidler og hjelpetiltak for at vedkommende skal kunne mestre å komme ut av en vanskelig situasjon. Kommunene har ansvaret for å etablere nødvendig tilbud i dette arbeidet. Det finnes ingen nasjonal oversikt over kapasitet i omsorgs- og rehabiliteringstilbudet til rusmiddelmisbrukere på kommunalt nivå. Frivillige organisasjoner driver omsorgs- og rehabiliteringstiltak og mange kommuner har avtaler med disse som en del av sitt tilbud. På statsbudsjettets kap. 761 post 70 Tilskudd til frivillige tiltak for rusmiddelmisbrukere og prostituerte fordeles ca. 80 mill. kroner i 2006. Et av kriteriene for tildeling av tilskudd er at virksomheten har etablert et samarbeid med kommunen. Evalueringen av rusreformen, som skal være ferdig innen utgangen av 2006, vil kunne gi noen svar på situasjonen til de frivillige organisasjonene som yter tjenester innen rusfeltet.