Historisk arkiv

Spørsmål nr. 83, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 6.10.2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Investeringer over 15 000 kroner

Finansdepartementet
Saksnr: 06/4655

Spørsmål nr. 83, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 06.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Vi ønsker en liste over alle kapitler og poster som er investeringer slik dette defineres regnskapsmessig, dvs. driftsmidler med levetid over tre år og beløp større enn 15.000 kr., samt hvor stort beløpet totalt er både i kroner og i prosent under hver post."

Svar:

Statsbudsjettet og statsregnskapet inndeles i kapitler og poster. Budsjettkapitlene skal inneholde en eller flere utgifts- eller inntektsposter som gjelder samme formål. Budsjettpostene inndeles etter art, hvor det på utgiftssiden av budsjettet skilles mellom avdelingene for statens egne driftsutgifter; nybygg og anlegg mv.; overføringer til andre og utlån, statsgjeld mv. Investeringer føres i avdelingen nybygg og anlegg mv. som omfatter postene i nummerserien 30-49. I Gul bok 2007 utgjør bevilgningene i denne nummerserien til sammen 40,3 mrd. kroner, hvorav 18,3 mrd. kroner gjelder petroleumsvirksomheten.

Utgifter som regnskapsmessig har karakter av investeringer kan også bevilges under andre utgiftsavdelinger i statsbudsjettet. Under driftspostene i nummerserien 01-29 gjelder dette bl.a. driftsmidler som maskiner, inventar og utstyr. I pkt. 3.5.7 i Bestemmelser om økonomistyring i staten heter det at driftsmidler som har en anskaffelsesverdi over 30 000 kroner skal registreres. I statens kontoplan (R-101) er det lagt opp til at utgifter til slike formål skal regnskapsføres på underpost 01.21 i statsregnskapet. Store innkjøp av engangskarakter skal imidlertid føres under post 45. Underpostnivået i Statens kontoplan benyttes for regnskapsformål, og det finnes ikke en oversikt over forventede utgifter i 2007 til driftsmidler hvor økonomireglementets krav om registrering vil være aktuelt.

Videre vil også tilskudd til statlige virksomheter på 50-poster og 70-poster, herunder til universiteter, høgskoler og helseforetak, føres som overføringer, selv om de benyttes til å finansiere statlige drifts- og investeringsutgifter.