Historisk arkiv

Svar på spm 10 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 06.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Halvere mva på elektrisk kraft

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4655

Spørsmål nr. 10, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 06.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er provenyet av å halvere mva på elektrisk kraft for hele 2007?"

Svar:
For å beregne provenyet av å halvere merverdiavgiften på elektrisk kraft i 2007 kan det tas utgangspunkt i Statistisk sentralbyrås årlige elektrisitetsstatistikk. Den siste tilgjengelige årsstatistikken er fra 2004. Statistikken viser nettoforbruk av elektrisk kraft fordelt på ulike undergrupper. Statistikken er ikke delt inn i tilsvarende grupper som avgiftsgrunnlaget for el-avgiften, og det må derfor gjøres noen forenklinger.

Merverdiavgiften er en generell forbruksavgift som skal omfatter sluttforbruket av varer og tjenester. Næringsvirksomhet som er innenfor merverdiavgiftssystemet, får fradrag for merverdiavgift når de kjøper elektrisk kraft. Det er derfor næringer som er utenfor merverdiavgiftssystemet, dvs. husholdninger, offentlig sektor og enkelte andre næringer, som i praksis betaler merverdiavgift på elektrisitet. I tillegg må det tas hensyn til at husholdninger i Nord-Norge er fritatt fra merverdiavgift på elektrisitet.

Gitt forutsetningene ovenfor utgjør merverdiavgiftspliktig forbruk om lag en tredel av det totale forbruket. Av denne tredelen utgjør husholdninger drøye 75 pst. og offentlig sektor drøye 20 pst. Sektorer utenfor merverdiavgiftssystemet utgjør en svært liten andel. Dersom vi ser bort fra offentlig sektor, utgjør merverdiavgiftspliktig forbruk om lag en firedel av det totale forbruket. Ved bruk av denne andelen og fremskrivinger av totalforbruket til 2007, samt forutsetninger om prisen til husholdninger i 2007 i samsvar med anslått vekst i elektrisitetsprisene i Nasjonalbudsjettet 2007, anslås det at merverdiavgiftsinntektene fra elektrisitet vil utgjøre om lag 6680 mill. kroner i 2007.

I beregninger knyttet til endringer i prisen på elektrisitet til husholdninger bruker Finansdepartementet en direkte priselastisitet på -0,2. Det betyr at dersom prisen på elektrisitet synker med 1 pst., vil etterspørselen øke med 0,2 pst. I disse beregningene legges det til grunn at kraftmarkedet er i en normalsituasjon. Det betyr at tilbyderne kan møte reduserte priser og økt etterspørsel med større tilbud. I en situasjon med begrensninger i tilbudet av kraft, vil tilbyderne i større grad møte en økt etterspørsel gjennom å øke prisene.

Basert på forutsetningene ovenfor ansås det at provenytapet ved å halvere merverdiavgiften på elektrisitet i 2007 vil utgjøre om lag 3275 mill. kroner påløpt og om lag 2295 mill. kroner bokført i 2007.