Historisk arkiv

Svar på spm 10 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kutt i oljeinvesteringer

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4839

Spørsmål nr. 10, fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 13.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"I sitt alternative budsjett for 2005 foreslo finansministerens parti, SV at oljeinvesteringene kuttes med 2,3 mrd. kroner. Hvilke konsekvenser vil en tilsvarende reduksjon/kutt få for 2007."

Svar:
En reduksjon i SDØEs investeringer på 2,3 mrd. kroner i 2007 vil isolert sett medføre at statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten for 2007 øker tilsvarende. Disse inntektene vil i sin helhet gå inn i Statens pensjonsfond - Utland.

Størstedelen av investeringene for SDØE i 2007 gjelder prosjekter som er vedtatt utbygd, dvs. prosjekter der Stortinget eller Kongen i statsråd har godkjent utbyggingsplanene. Etter en slik godkjennelse er Petoro AS, som rettighetshaver for SDØE i det enkelte interessentskap, forpliktet til å påta sin andel av investeringene.

De eksakte budsjettene for interessentskapenes kostnader i 2007 for vedtatte prosjekter, skal i henhold til samarbeidsavtalene vedtas i interessentskapene senest 1. desember 2006. Budsjettene vedtas i henhold til stemmereglene (flertallsbeslutning) for de enkelte interessentskapene. Når budsjettene er vedtatt, er de bindende for alle rettighetshavere, herunder Petoro AS. Hvis investeringer i et enkelt interessentskap skulle utsettes, ville dette kreve særskilte vedtak i interessentskapet. Petoro AS kan på samme måte stemmes inn i prosjekter i letefasen, eksempelvis en letebrønn, slik at staten er rettslig forpliktet til å dekke sin forholdsmessige andel.