Historisk arkiv

Svar på spm. 108 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 18.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Miljødifferensiering av årsavgift på bil

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4925

Spørsmål nr. 108, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 18. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Regjeringen ønsker å utrede nærmere en miljødifferensiering av årsavgiften på biler for å motvirke lokal forurensing, jfr. at CO2-differensiering i engangsavgiften fører til at biler med utslipp som bidrar relativt mer til lokal forurensning blir relativt billigere. Er det teknisk mulig å innføre en slik miljødifferensiering av årsavgiften allerede fra 1.1.07, eventuelt 1.7.07."

Svar:

Årsavgiften skrives i dag ut i en termin for alle avgiftpliktige kjøretøy som er påregistrert pr. 1. januar. Det er tollregionen som står for utskrivingen og utsendelsen av kravene. Avgiften pålegges etter fire ulike satser, avhengig av type kjøretøy. Ut over dette er det ingen differensiering i avgiften. Det er en betydelig jobb å legge inn en miljødifferensiering i årsavgiften. Ikke minst vil en slik endring kreve store systemtekniske omlegginger. Det er ikke mulig å få dette på plass fra 1. januar 2007. Siden årsavgiften pr. i dag skrives ut i en termin, og altså gjelder hele året, vil det være helt upraktisk å innføre miljødifferensiert årsavgift fra 1. juli 2007, som følgelig vil være midt i avgiftsterminen.

Regjeringen arbeider med sikte på å foreslå en miljødifferensiering av avgiften fra 1.1.08.