Historisk arkiv

Svar på spm 11 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Bokført og påløpt proveny av å innføre eiendomsskatt i alle kommuner

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 11, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

" Hva er påløpt og bokført proveny hvis det innføres eiendomsskatt i alle landets kommuner med satser og takster som er:

  1. tilsvarer de høyeste som eksisterer i Norge i dag (Fredrikstad?)
  2. tilsvarer de høyeste mulige, gitt dagens regler, dvs full markedsverdi og maks sats
  3. tilsvarer gjennomsnittseiendomsskatt i de kommuner som i dag har eiendomsskatt?"

Svar:

Som påpekt i svar på spm. nr. 5 fra Høyre, finnes det svært begrenset statistikk om eiendomsskatt i sentrale offentlige registre. Det er kommunestyret i den enkelte kommune som bestemmer om det skal utskrives eiendomsskatt i kommunen, og hvilke eiendomstyper mv. innenfor lovens rammer som skal omfattes av skatten.

For å anslå provenyet av hhv. spm. a) og b) har departementet tatt utgangspunkt i opplysninger om ligningsverdi på bolig, fritidsboliger og annen fast eiendom. Departementet vil understreke at dette er et svært grove og usikre anslag. Anslagene inkluderer ikke eiendomsskatt på bygg, tomter, produksjonsanlegg mv. som eies av aksjeselskap (det finnes ingen samlet oversikt over markedsverdien på bygg, produksjonsanlegg mv. som eies av aksjeselskap). Provenyet som oppgis nedenfor, undervurderer dermed det samlede provenypotensialet fra eiendomsskatt. Departementet har heller ikke kunnet anslå størrelsesorden på provenyet av spm. c siden det pr. i dag ikke finnes en samlet oversikt over hva som er gjennomsnittlig eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger mv.

Tabellen nedenfor viser et grovt anslag på samlet proveny av en eiendomsskatt på boliger, fritidsboliger og næringseiendommer (som eies av personlige skatteytere) i alle landets kommuner på hhv. nivået i Fredrikstad og med en maksimal eiendomsskatt, dvs. med full skattesats og uten bunnfradrag. I beregningene er det forutsatt at ligningsverdiene av boliger og fritidsboliger utgjør èn firedel av markedsverdien, jf. avsnitt 2.2.4 i St.prp. nr. 1 (2005-2006). For annen fast eiendom som tomter, forretningsbygg mv. (det er sett bort fra jord- og skogarealet på landbrukseiendommer siden disse er fritatt) er det skjønnsmessig lagt til grunn at ligningsverdiene utgjør 50 pst. av markedsverdien (det finnes ikke statistikk som viser sammenhengen mellom ligningsverdiene og markedsverdien på annen fast eiendom).

Tabell Anslått samlet proveny av en eiendomsskatt på hhv. nivået i Fredrikstad 1> og med maksimal eiendomskatt i alle landets kommuner, ekskl. eiendomsskatt på bygg, produksjonsanlegg mv. som eies av AS.

Eiendomsskatt i alle landets kommuner på nivå med Fredrikstad

6,5 mrd. kroner

Maksimal eiendomsskatt

11,7 mrd. kroner

1> IFredrikstad settes eiendomsskattegrunnlaget til 100 pst., det gis ikke bunnfradrag og skattesatsen er 3,6 promille på boliger og 7 promille på verk og bruk.

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Finansdepartementet