Historisk arkiv

Svar på spm. 116 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 06.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Tilvisningsregler arbeidsledighetstrygd

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4655

Spørsmål nr. 116, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 06.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvilke tilvisningsregler gjelder for arbeidsledighetstrygdede?"

Spørsmålet er forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som har gitt følgende svar:

"En har tolket spørsmålet slik at man ønsker opplysninger vedrørende hvilke hovedvilkår som gjelder for å ha rett til dagpenger.

Ett av hovedvilkårene for rett til arbeidsledighetstrygd (dagpenger) er at personen er reell arbeidssøker (folketrygdloven § 4-5). Dette innebærer at arbeidssøker har plikt til aktivt å søke arbeid, og som hovedregel, til å ta imot ethvert tilbud om arbeid, hvor som helst i landet. Vilkåret innebærer videre at arbeidssøkeren har plikt til å ta imot tilbud om arbeidsmarkedstiltak fra Arbeids- og velferdsetaten, for å kvalifisere ham/henne til arbeid.

Det følger av vilkåret om å være reell arbeidssøker, at dersom arbeidssøker uten rimelig grunn takker nei til tilbud om arbeid eller arbeidsmarkedstiltak, vil retten til dagpenger bortfalle for en periode fra 8 uker til seks måneder. Dersom arbeidssøker uten rimelig grunn lar være å møte ved innkalling til Arbeids- og velferdsetaten, kan dagpengene falle bort i fra 4 til 12 uker. Bortfallsperiodens varighet er avhengig av om det foreligger gjentakelser av slike forhold.

I 2005 innvilget Aetat totalt om lag 86 600 søknader om dagpenger. Det ble fattet nærmere 6 950 vedtak om tidsbegrenset bortfall av retten til dagpenger i 2005, mot 6 400 i 2004. Om lag 3 650 personer mistet midlertidig retten til dagpenger fordi de nektet å møte til konferanse hos Aetat og 1 600 personer mistet dagpengene fordi de nektet å delta på tilbudt tiltak, jf St.prp. nr 1 (2006 2007), kap 2541 Dagpenger.

Enkelte grupper arbeidssøkere kan unntas fra kravet om å ta arbeid hvor som helst i landet. Dette gjelder først og fremst arbeidssøkere med omsorg for små barn og eldre arbeidssøkere."