Historisk arkiv

Svar på spm. 12 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon av 12.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Provenyeffekt, ikke halvere særfradraget for alder og uførhet

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2622

Spørsmål nr. 12, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 12.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Hva er provenyeffekten av å ikke halvere særfradraget for alder og uførhet for samboende og gifte som begge mottar pensjon/trygd?"

Svar:

Deling av særfradraget for alder og uførhet mellom ektefeller kan begrunnes med at ektepar har lavere kostnader til husholdningen per person sammenliknet med enslige. Videre er skattleggingen av pensjonsinntekter svært lempelig sammenliknet med lønnsinntekter, og forskjellen er langt større enn i våre naboland. Økning av særfradraget for alder og uførhet for ektepar vil favorisere pensjonsinntekter ytterligere i forhold til lønnsinntekter. Pensjonskommisjonen (NOU 2004:1) mente at en av hovedutfordringene for å få et bærekraftig pensjonssystem var å stimulere og motivere arbeidstakerne til å stå lengre i arbeid. Det er viktig at skattesystemet og pensjonssystemet trekker i samme retning. Skatten på pensjonsinntekt er én av flere faktorer som påvirker beslutningen om hvor lenge man ønsker å stå i arbeid.

Etter dagens regler har ektepar 1Herunder meldepliktige samboere og registrerte partnere. ett særfradrag for alder på deling dersom begge mottar alderspensjon. Ektepar som består av én alderspensjonist og én uførepensjonist mottar i prinsippet også ett særfradrag på deling, men særfradraget gis i sin helhet til den av ektefellene som er alderspensjonist. Provenyeffekten av å gi ekteparene ett særfradrag hver, er ved hjelp av beregninger fra Statistisk sentralbyrås skattemodell LOTTE anslått til drøyt 400 mill. kroner. Anslaget er imidlertid svært usikkert, blant annet fordi det ikke har vært mulig å inkludere meldepliktige samboere i beregningen. Dessuten har det ikke vært mulig å korrigere for at mange pensjonister kun har særfradrag for alder og uførhet deler av året. Enkelte kan også ha pensjonsgivende inntekt slik at pensjonsutbetalingene og dermed særfradraget avkortes.

LOTTE er videre basert på et utvalg skattytere. Utvalget er basert på Inntekts- og formuesundersøkelsen for 2003 (IF-2003). Datagrunnlaget er framskrevet til 2006. Beregningene kan være usikre bl.a. fordi IF-2003 er basert på et utvalg. Det er ikke tatt hensyn til tilpasninger som følge av omleggingene, herunder endringer i arbeidstilbudet.