Historisk arkiv

Svar på spm. 12 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 15.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Tjenestepensjonsordninger

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2627

Spørsmål nr.12, fra Finanskomiteen/Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 15. mai, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett

"Enkelte jobber i så lav stillingsbrøk at de ikke omfattes av obligatorisk tjenestepensjonsordning. Hvor mange gjelder dette? Når regjeringen nå endrer IPA-ordningen, vil disse heller ikke kunne tegne private pensjonsordninger med skattefradrag. Finnes det noen tall for hvor mange av disse som i dag har slike pensjonsavtaler?"

Svar:
Lov om obligatorisk tjenestepensjon innebærer at foretak som tilfredsstiller nærmere bestemte kriterier får en plikt til å opprette enten en foretaks- eller en innskuddspensjonsordning for sine ansatte. Foretaket har adgang til å holde deltidsansatte med lavere stillingsbrøk enn 20 pst. utenfor ordningen. I tillegg kan foretak som har opprettet tjenestepensjonsordning etter lov om foretakspensjon holde personer under 20 år utenfor pensjonsordningen.

En stillingsandel som er mindre enn 20 pst. innebærer en arbeidstid på mindre enn 8 timer i løpet av en uke. Ifølge arbeidskraftundersøkelsen (AKU) var det i 2005 om lag 100 000 personer som hadde en avtalt arbeidstid på mellom 1-9 timer pr. uke. Av disse er det trolig mange skoleelever som arbeider ved siden av utdanning. Informasjonen om arbeidstid fordelt etter alder er noe mindre detaljert, men i 2005 var det 57 000 personer mellom 15 og 19 år som var sysselsatt mellom 1-19 timer pr. uke og 47 000 personer i aldersgruppen 20-24 år.

Det finnes i utgangspunktet ikke informasjon om hvor mange som sparer i dagens IPA ordning og som har en stillingsbrøk som er lavere enn 20 pst. Dette har sammenheng med at skattestatistikken (som har informasjon om fradrag for IPA) ikke inneholder informasjon om stillingsbrøk. Skattestatistikken inneholder kun nivået på lønnsinntekten. Departementet har imidlertid gjort en eksempelberegning basert på et anslag på lønnsnivået for en 20 pst. stilling i varehandelen. Årslønnen for en heltidsstilling i varehandelen er anslagsvis om lag 360 000 kroner i 2006 (2005-nivå justert med anslått lønnsvekst til 2006). Dette tilsvarer en årslønn på vel 72 000 kroner for en 20 pst. stilling. Ifølge skattemodellen LOTTE, er det anslagsvis 8000 personer som mottar lønn og sparer i IPA i 2006 som vil ha en lønnsinntekt som er mindre enn dette. De fleste av disse har imidlertid betydelige inntekter ved siden av lønn, jf. at gjennomsnittlig bruttoinntekt i denne gruppen er vel 490 000 kroner. Dette har sammenheng med at de fleste i denne gruppen enten er selvstendig næringsdrivende (og dermed med Regjeringens forslag uansett vil få tilgang til å spare inntil 4 pst. av beregnet pensjonsinntekt i pensjonsordning gjennom regelverket for obligatorisk tjenestepensjon), eller mottar store kapitalinntekter, som i motsetning til arbeidsinntekt ikke bortfaller når man trekker seg ut av arbeidslivet. Grunnlagsdata til skattemodellen LOTTE (som er basert på utvalget i inntekts- og formuesundersøkelsen) gir grunn til å anta at svært få i denne gruppen har lønnsinntekt som hovedinntektskilde. Departementet legger derfor til grunn at det i liten grad eksisterer tilfeller med personer med hovedinntekt fra lønn som i dag sparer i IPA, og som samtidig faller utenfor obligatorisk tjenestepensjon pga. lav stillingsbrøk. Dette kan ha sammenheng med at denne gruppen trolig vil ha liten fordel av skattefavoriseringen, som følge av lav inntekt og formue. Endringen i IPA-ordningen vil derfor ha liten betydning for disse.