Historisk arkiv

Svar på spm. 12 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kommunene, eiendomsskatt

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2651

Spørsmål nr. 12, fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 16.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"I forslaget til Revidert budsjett foreslår Regjeringen en utvidet adgang for kommunene til utskriving av eiendomsskatt fra 2007, inklusive beskatning av våningshus knyttet til jord- og skogbrukseiendom. Hvilken samlet provenyvirkning vil det ha for jordbruksnæringen dersom samtlige av landets kommuner velger å skattlegge våningshus, gitt en skattesats på 5 promille av skattegrunnlaget for eiendommene."

Svar:

Det er stor variasjon mellom kommunene både mht. nivået på eiendomstaksten, skattesatsen og bunnfradraget. Disse forskjellene fører til at eiendomsskatten varierer mye mellom kommuner som i dag har innført eiendomsskatt. Flere kommuner benytter også en "reduksjonsfaktor" i takstene, eksempelvis slik at skattegrunnlaget skal være 50 prosent av taksten.

Departementet har ikke grunnlag for å anslå provenyøkningen av at eventuelt samtlige av landets kommuner velger å skattlegge våningshus. Den enkelte kommunes takseringspraksis varierer mye og likeså varierer gjennomsnittlig markedsverdi på eiendommer, herunder våningshus, som ville bli omfattet av den økte fleksibiliteten i eigedomsskattelova.