Historisk arkiv

Svar på spm. 122 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kommunesektorens kostnader i forbindelse med den demografiske utviklingen

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 122 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11. oktober 2006 vedrørende Statsbudsjettet 2007

”I budsjettet er det beregnet at 1,4 mrd av overføringene til kommunesektoren er for å dekke den demografiske utviklingen. Hva er beregningene for kostnadene i forbindelse med demografisk utvikling hvis en legger siste tall tilgjengelig fra Statistisk sentralbyrå til grunn?”

Svar:
Fagproposisjonen fra Kommunal- og regionaldepartementet (St.prp. nr. 1 (2006-2007)) referer et anslag for betydningen av befolkningsutviklingen for kommunesektorens utgifter i 2007, hentet fra Det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU). I sin rapport fra april i år anslår TBU at befolkningsutviklingen isolert sett vil øke kommunesektorens utgifter med om lag 1,4 mrd. kroner fra 2006 til 2007. TBUs beregning forutsetter uendret dekningsgrad, standard og produktivitet i tjenesteproduksjonen. TBU presiserer at anslaget er usikkert. Usikkerheten er bl.a. knyttet til innslaget av stordriftsfordeler i tjenesteproduksjonen og til at beregningene må baseres på framskrivinger av befolkningsutviklingen.

TBU legger i sine beregninger til grunn middelalternativet i siste befolkningsframskriving fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som ble publisert i desember 2005. TBU påpeker i sin rapport at publiserte befolkningstall per 1. januar 2006 var høyere enn vist i befolkningsframskrivingen. Utvalget skriver imidlertid at det ”ikke (har) forutsetninger for å vurdere ev. konsekvenser som dette kan ha for framskrivingen av folketallet for etterfølgende år. Utvalget har derfor lagt til grunn endringen i folketallet som følger av SSBs framskriving”.

Etter framleggelsen av TBUs rapport har SSB publisert befolkningstall for første halvår 2006. SSB har imidlertid ikke lagt fram noen ny prognose for befolkningsutviklingen fra 2006 til 2007 og har ikke varslet nye framskrivinger før i 2008.