Historisk arkiv

Svar på spm 134 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kommuneøkonomi - effekt av renteøkning

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 134, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er den langsiktige konsekvensen for kommunesektoren på årsbasis dersom renten 1. januar stiger med 1 prosentpoeng?"

Spørsmålet er forelagt Kommunal- og regionaldepartementet som har gitt følgende svar:

"Kommunesektorens samlede netto rentebærende gjeld er på anslagsvis 80 mrd. kroner. En renteøkning på 1 prosentpoeng vil øke kommunesektorens renteutgifter knyttet til denne gjelda. Størrelsen på merutgiften på kort sikt er usikker fordi en del av kommunesektorens gjeld har langsiktig rentebinding. Den langsiktige effekten av en økning av renten på 1 prosentpoeng vil utgjøre om lag 800 mill. kroner.

Det må imidlertid påpekes at kommunesektoren har betydelige pensjonsmidler i fond. En arbeidsgruppe med representanter for staten og kommunesektoren avga i april 2002 rapporten Kommunesektorens pensjonsutgifter. Det ble der anslått at kommunesektoren hadde midler tilsvarende i alt 105-110 mrd. kroner i pensjonskassene. ECON har senere anslått størrelsen på kommunesektorens pensjonsmidler til 130-140 mrd. kroner. Endringer i renten vil påvirke finansavkastningen på kommunesektorens pensjonsmidler. Den samlede effekten av en ev. renteendring på kommunesektorens økonomi er derfor usikker."