Historisk arkiv

Svar på spm 141 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon av 09.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. underliggende poster for kap 1760 post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4690

Spørsmål nr. 141 fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 9.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007


"I Kap 1760 Nyanskaffelser av materiell og nybygg og nyanlegg, post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, er det budsjettert med kr 7 827 438 000. I tabell 5.11 på side 103 i St.prp. nr. 1 (2006-2007) Forsvarsdepartementet, er det et område som benevnes ”Tilrettelegging for fremtidige investeringer”. Hvilke underliggende poster/prosjekter inngår i dette området og i hvilken størrelsesorden?"

Spørsmålet er forelagt Forsvarsdepartementet, som har gitt følgende svar:


”Tilrettelegging for fremtidige investeringer” inneholder aktiviteter som skal legge grunnlag for fremtidige investeringer. Dette området er delt inn i internasjonalt materiellsamarbeid, forskning og utvikling, forprosjektering, og en ymsepost.

Det økonomiske omfanget av ”Internasjonalt materiellsamarbeid” er estimert til 30 mill. kroner i 2007 og skal dekke Forsvarsdepartementets utgifter i forbindelse med deltagelse i tidligfaser i flernasjonale investeringsprogrammer.

Det økonomiske omfanget av ”Forskning og utvikling” er estimert til 150 mill. kroner og skal dekke Forsvarsdepartementets utgifter til diverse forskningsprosjekter som er iverksatt for å gi beslutningsgrunnlag for fremtidige valg. Store deler av disse prosjektene gjennomføres ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Det økonomiske omfanget av ”Forprosjektering” er estimert til 75 mill. kroner og skal dekke Forsvarsdepartementets utgifter til utredningsarbeid som gjennomføres før prosjekter blir godkjent og får sin separate bevilgning. Under dette området finansieres også prøver, forsøk og operativ eksperimentering.

Det økonomiske omfanget av ”Ymse” er estimert til 45 mill. kroner og skal dekke diverse utgifter som påløper i forbindelse med tilrettelegging for fremtidige investeringer og som ikke inngår i de ovenfor nevnte områdene. Innenfor dette området finansieres blant annet aktiviteter relatert til Eurofighter. En nærmere beskrivelse av omfanget er gitt på side 111 i St.prp. nr. 1 (2006-2007) Forsvarsdepartementet.