Historisk arkiv

Svar på spm. 14,15 og 16 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Rederiskatteutvalgets utredning i NOU 2006:4

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 14, 15 og 16, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

Spørsmål 14:

”Rederiskatteutvalget sitt flertall konkluderte med at en overgang til ordinær beskatning vil gi positive samfunnsmessige effekter, og at disse effektene er knyttet til at omfanget av norsk sjøfartsvirksomhet reduseres, jf. bl.a. NOU 2006:4 kap. 9.1 s 113. Er Finansministeren enig i flertallets konklusjon om at omfanget av norsk sjøfartsvirksomhet bør reduseres, og at en slik reduksjon vil gi positive samfunnsmessige konsekvenser?”

Spørsmål 15:

”For å oppnå de antatt positive samfunnsmessige effektene knyttet til en overgang til ordinær beskatning, og unngå tilpasninger i form av at investeringer kanaliseres til fritaksordninger for skipsfart i andre land fremfor å investeres annen ordinært beskattet norsk virksomhet, foreslår flertallet i Rederiskatteutvalget en generell innstramming av dagens NOKUS regler. Mener Finansministeren at Rederiskatteutvalgets flertallsforslag om innstramminger i NOKUS reglene er mulig innenfor dagens EØS regelverk og Norges skatteavtaleforpliktelser? Hvilken betydning mener i så Regjeringen at EF domstolens nylig avsagte dom i Cadburry Schweppes saken vil ha for dette spørsmålet?”

Spørsmål 16:

”Flertallet i Rederiskatteutvalget mener at det bør finne sted en overgang til ordinær beskatning av rederiselskaper selv om NOKUS relgene ikke endres, og uttaler at "gode grunner tilsier en avvikling av ordningen uten hensyn til om det samtidig gjennomføres en utvidelse av anvendelsesområdet for NOKUS reglene eller andre tiltak for å hindre kapitalflukt til utenlandske lavskatteregimer for rederivirksomhet", jf NOU 2006:4 kap 8.3.1 s 104. Er Regjeringen enig i flertallets vurdering på dette punktet, eller vil muligheten for bruk av andre lands skipsfartsregimer medføre at norske investorer velger å benytte seg av disse regimene i stedet for å investere i annen ordinært beskattet norsk virksomhet? Hvilke "gode grunner" ser Regjeringen i så fall som kan tilsi en overgang til ordinær beskatning av skipsfartsvirksomhet og som vil gjelde (dvs ha gyldighet) uavhengig av eksisterende tilpasningsmuligheter for rederiinvestorer?”

Svar:

Spørsmål 14, 15 og 16 gjelder hvilke konklusjoner Regjeringen vil trekke vedrørende innholdet i Rederiskatteutvalgets utredning i NOU 2006: 4. Som nevnt i St.prp. nr. 1 (2006–2007) Skatte-, avgifts- og tollvedtak på side 38, vil Regjeringen komme tilbake til den videre oppfølgingen av utredningen. Dette vil skje på bakgrunn av en grundig behandling av saken. Jeg finner det ikke riktig å trekke konklusjoner vedrørende innholdet i Rederiskatteutvalgets utredning før denne behandlingen er gjennomført.