Historisk arkiv

Svar på spm 144 og 145 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 10.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Oppgave utføring av SSØ og innsparing 2007 av legge ned SSØ

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4752

Spørsmål nr. 144, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 10.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvilke oppgaver utfører Senter for statlig økonomistyring som det private næringsliv ikke kan utføre?"

Svar:

Senter for statlig økonomistyring (SSØ) sine hovedoppgaver er å forvalte økonomiregelverket i staten og konsernsystemene for statsregnskapet og statens konsernkontoordning, og å levere økonomitjenester til statlige forvaltningsvirksomheter. Forvaltningsoppgavene kan kun utføres av et statlig forvaltningsorgan. Når det gjelder leveranse av økonomitjenester (lønns- og regnskapstjenester), kan systemtilgang og driftstjenester kjøpes fra privat sektor. Enkelte oppgaver, blant annet å registrere, bokføre og avstemme regnskapene og utbetale lønn til ansatte, kan imidlertid bare utføres av statlige virksomheter selv eller av en statlig tjenesteleverandør, som for eksempel SSØ.

Spørsmål nr. 145, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 10.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er innsparingen i budsjettet for 2007 av å legge ned Senter for statlig økonomistyring, og hvor raskt kan dette gjøres?"

Svar:

Forvaltningsoppgavene som utføres av SSØ i dag må ivaretas av SSØ eller av et annet statlig forvaltningsorgan. Dersom statlige virksomheter selv må ivareta regnskapsføring og lønnsutbetaling som SSØ i dag utfører, vil det føre til høyere utgifter for staten. Den største delen av SSØs kunder er små og mellomstore statlige virksomheter. Dersom disse virksomhetene hver for seg skulle ivareta de lønns- og regnskapsoppgavene som SSØ i dag utfører, ville det innebære at virksomhetene selv må kjøpe systemer og tilsette personer med kompetanse på statlig økonomistyring. En sentralisering av slike oppgaver i SSØ gir staten stordriftsfordeler som hver enkelt virksomhet ikke kan oppnå. Nedleggelse av Senter for statlig økonomistyring kan derfor ikke gi innsparing i budsjettet for 2007.