Historisk arkiv

Svar på spm. 15 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 12.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Strukturelt og faktisk oljekorrigert underskudd

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2622

Spørsmål nr. 15 fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon av 12.05.06 vedrørende Revidert statsbudsjettet for 2006

"Kan vi få forelagt regnestykkene, ihht. handlingsregelen, som viser økningen i bruken av petroleumsinntekter, den forventede realavkastningen i petroleumsfondet og hvilke konkrete, tallfestede gjeldsnedbetalinger, konjunkturkorreksjoner og andre forhold som forklarer gapet mellom det strukturelle og det faktiske oljekorrigerte underskuddet."

Svar:
Anslagene for bruk av petroleumsinntekter over statsbudsjettet, målt ved det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet, framgår av tabell 3.8 i Revidert nasjonal­budsjettet 2006. Det strukturelle underskuddet i 2006 anslås til 65,9 mrd. kroner, det samme som i Nasjonalbudsjettet 2006 og tilleggsnummeret til Statsbudsjettet 2006. Målt som andel av verdiskapingen i Fastlands-Norge øker bruken av petroleumsinntekter med 0,5 prosentpoeng i forhold til 2005. Dette må ses i sammenheng med at nye regnskapstall innebærer at det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet for 2005 er nedjustert.

Den forventede realavkastningen av Statens pensjonsfond – Utland (tidligere Statens petroleumsfond) anslås med utgangspunkt i en årlig rate på 4 pst., som antas å være et rimelig anslag på den gjennomsnittlige avkastningen av fondskapitalen i årene framover. Basert på fonds­kapitalen ved inngangen til inneværende år kan den forventede realavkastning i 2006 beregnes til 55,6 mrd. kroner, jf. tabell 3.8 i Revidert nasjonalbudsjett 2006. Dette er vel 3 mrd. kroner mer enn lagt til grunn i tilleggsnummeret til Statsbudsjettet 2006. Oppjusteringen av anslaget må ses i sammenheng med at fondskapitalen økte litt raskere mot slutten av fjoråret enn tidligere anslått.

Sammenhengen mellom det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet og det faktiske oljekorrigerte underskuddet framgår av tabell 3.1 i boks 3.2 i Revidert nasjonalbudsjettet 2006. Det framgår av tabellen at aktivitets­korreksjonene er beregnet til 5,9 mrd. kroner i 2006, dvs. at skatte- og avgiftsinntektene mv. anslås å ligge noe over det anslåtte trendnivået. Tabellen viser videre at statsbudsjettets netto renteinntekter og over­føringene fra Norges Bank ligger henholdsvis 1,9 mrd. kroner og 5,3 mrd. kroner under beregnet trendnivå. I tillegg er det for 2006 foretatt en regnskapsmessig korreksjon knyttet til det forsikringstekniske oppgjøret med Posten i forbindelse med at Posten trekker seg ut av Statens pensjonskasse, jf. kapittel 1542 post 22 på statsbudsjettet for 2006.