Historisk arkiv

Svar på spm 159 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 10.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. bompenger

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4752

Spørsmål nr. 159 fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 10. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

”Vedrørende bompenger:

  1. Hva er bompengeselskapenes eksisterende gjeld anslått til å være pr. 31/12-2006 for ferdige og påbegynte prosjekter?
  2. Hva er planlagt gjeldsopptak og finansieringsbehov i 2007 for videreføringen av de igangværende prosjektene?
  3. Hva er planlagt gjeldsopptak og finansieringsbehov for de igangværende prosjektene etter 2007?
  4. Hvor mye bompengemidler forutsettes stilt til disposisjon til NYE prosjekter i 2007?

For disse spørsmålene om bompenger bes kollektivdelen (som for eksempel i Bergensprogrammet) holdt utenfor.”

Spørsmålet har vært forelagt Samferdselsdepartementet, som har gitt følgende svar:

a) Alle bompengeselskapene skal i samsvar med bompengeavtalen sende regnskap med årsberetning og andre oppgaver til Statens vegvesen. Det foreligger ikke en samlet oversikt over bompengeselskapenes gjeld pr. 31. desember 2006. En slik samlet oversikt vil normalt ikke foreligge før medio juni 2007. Dette har bl.a. sammenheng med at bompengeselskapene i all hovedsak er aksjeselskaper, og at de derfor har regnskaps- og rapporteringsrutiner som gjelder for slike selskaper. Selskapenes totale gjeld pr. 31. desember 2005 var på ca. 11,6 mrd. kr.

b) Av de samlede investeringsmidlene på postene 30, 31, 35 og 60 i 2007 vil om lag 8 mrd. kr bli benyttet til å videreføre prosjekter som er forutsatt startet opp før 2007. Beløpet er ekskl. foreslåtte midler til de såkalte sekkepostene (mindre utbedringer, gang- og sykkelveger, trafikksikkerhetstiltak, kollektivtrafikktiltak m.m., samt alternativ bruk). Dette defineres som finansieringsbehovet. Beløpet fordeler seg med om lag 4,1 mrd. kr i statlige bevilgninger og om lag 3,9 mrd. kr i annen finansiering, hvorav om lag 3,4 mrd. kr er bompenger. Bompengene som forventes stilt til disposisjon, omfatter både lånte midler og innbetalte bompenger som stilles direkte til disposisjon for utbygging. Statens vegvesen har ingen samlet oversikt over fordelingen, men hoveddelen vil bli stilt til disposisjon gjennom låneopptak.

c) Bindingene (finansieringsbehovet) knyttet til fullføring av de igangsatte prosjektene er ventet å utgjøre om lag 11,5 mrd. kr pr. 1. januar 2008, fordelt med om lag 7 mrd. kr i statlige midler og om lag 4,5 mrd. kr i annen finansiering, hvorav om lag 4 mrd. kr er bompenger. Beløpet er ekskl. foreslåtte midler til de såkalte sekkepostene (mindre utbedringer, gang- og sykkelveger, trafikksikkerhetstiltak, kollektivtrafikktiltak m.m., samt alternativ bruk). Bompengene vil i hovedsak bli stilt til disposisjon gjennom låneopptak.

d) I 2007 forutsettes det stilt til disposisjon 100 mill. kr i bompenger til prosjektet rv 306 Kirkebakken – Re grense i Vestfold, under forutsetning av Stortingets tilslutning til bompengeopplegget i St.prp. nr. 80 (2005-2006). For de øvrige nye prosjektene som er forutsatt delvis bompengefinansiert, er det foreløpig ikke lagt til grunn bompenger i 2007. Dette vil imidlertid bli nærmere vurdert i forbindelse med framlegging av bompengesakene for Stortinget.