Historisk arkiv

Svar på spm. 16 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 18.05.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Bufdir (behandlingstid etter ansettelsen av 8 engasjementer)

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2679

Spørsmål nr. 16, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 18. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Kap. 858 BUFDIR, post 01 driftsutgifter.

Det foreslås en tilleggsbevilgning på 2,3 millioner for å dekke 8 nye 2-årige engasjementer med oppstart fra og med 1. juli 2006. Hvilken behandlingstid vil søknadene om billighetserstatning få etter nyansettelsen?"

Spørsmålet er forelagt Barne- og likestillingsdepartementet som svarer følgende:

Vedtaket om å gjøre tilpasninger i billighetserstatningsordningen for tidligere barnehjems- og fosterhjemsbarn har ført til at det er kommet svært mange søknader til Bufdir, og saksbehandlingstiden har derved også blitt lang. Antall søknader økte fra 86 søknader i 2001 til 546 søknader i 2005. Det kommer fortsatt mange søknader, og per 1. mai var det kommet 230 nye søknader for 2006.

Målsettingen er å få ned saksbehandlingstiden i Bufdir til under 1 år.

Departementet og Bufdir har, i arbeidet med å redusere den økte saksbehandlingstiden, fortløpende styrket dette arbeidet med til sammen 7 stillinger, og fra 15. mars 2006 har det vært 9 personer som arbeider med disse sakene i direktoratet. Dette viser seg ikke å være tilstrekkelig for å få ned saksbehandlingstiden til 1 år. I samråd med direktoratet har derfor departementet foreslått å styrke arbeidet med ytterligere stillinger for å nå målet med en tilfredsstillende saksbehandlingstid.

Forslaget om tilleggsbevilgning i Revidert nasjonalbudsjett 2006 er forutsatt å finansiere utgifter knyttet til arbeidet med å få saksbehandlingstiden ned til et rimelig nivå. Departementet har i tillegg bidratt med 1,5 stillinger (kr. 775 000) til Justissekretariatene, samt kr. 144 000 til Billighetserstatningsutvalg II i 2006. Departementet vil nøye følge utviklingen på området i forhold til framtidig ressursbehov.

Det er på det nåværende tidspunkt vanskelig å si når en saksbehandlingstid på under 1 år kan nås. Saksbehandlingstiden er blant annet avhengig av hvilke krav Billighetserstatningsutvalget stiller til graden av dokumentasjon i disse sakene. Dette er ennå ikke avklart, og departementet vil derfor måtte vurdere utviklingen fortløpende i dialog med Bufdir.